Annons
Varför behövs nationella vaccinationsveckan?
Johanna Rubin, läkare och utredare på Folkhälsomyndigheten.

Varför behövs nationella vaccinationsveckan?

Trots minskad smittspridning är det fortsatt viktigt att vaccinera sig mot covid-19, framhåller Johanna Rubin.

14 mar 2022, kl 16:22
0

Generellt sett har Sverige en hög vaccinationstäckning, men det är fortfarande drygt en miljon svenskar som inte har tagit sin första dos vaccin mot covid-19. Med syfte att få fler att vaccinera sig inleds i dag den nationella vaccinationsveckan.

– Även om smittspridningen är på väg ned efter den höga topp som sågs i januari är pandemin inte över. Det finns fortfarande en risk att bli allvarligt sjuk om man inte är vaccinerad, säger Johanna Rubin, läkare och utredare på Folkhälsomyndigheten.

Nationella vaccinationsveckan

Bakgrunden till temaveckan är ett uppdrag som regeringen har gett till Folkhälsomyndigheten i samverkan med regioner, länsstyrelser och Sveriges kommuner och regioner, SKR. Uppdraget kommer att genomföras mellan den 14 och 20 mars och har som mål att nå en så hög och jämnt fördelat vaccinationstäckning som möjligt i landet. Under veckan kommer de berörda aktörerna att arbeta särskilt med att belysa vikten av vaccineringen och genom olika kommunikationsinsatser sprida information om detta.

– Regionerna har förmågan att nå fram till invånarna i det sista steget. Vi på Folkhälsomyndigheten stöttar dem genom att till exempel ta fram informationsmaterial på olika språk. Vi går också ut i sociala medier, säger Johanna Rubin.

Smittspridningen är ju på väg nedåt och många i Sverige är redan vaccinerade. Är det verkligen viktigt att genomföra den här temaveckan just nu?

– Ja absolut är det viktigt. Covid-19 är fortfarande en allvarlig sjukdom och det är fortfarande människor som vårdas på sjukhus, varav en del inom intensivvården. Vi har en stor mängd ovaccinerade som vi vet kan bli sjuka. Det här viruset har överraskat oss förut och så länge vi är i en oförutsägbar fas så är det verkligen värt att vaccinera sig även även om det ser ut som att smittspridningen är på väg ned.

Men många studier tyder ju på att omikron, som är den nu dominerande varianten, är mildare än tidigare varianter och även på att vaccinskyddet avtar efter några månader?

– Ja, omikron kan ge mindre allvarliga symptom men det finns fortfarande en stor risk att drabbas av svår sjukdom om man är ovaccinerad. Sjukdomen har inte blivit mildare i varje enskilt fall. Vi behöver tänka att vi ska vaccinera oss precis som man vaccinerar sig mot andra allvarliga sjukdomar. Nu är covid-19 en av dem där vi behöver skydda oss med vaccin. Vi behöver också fylla på med doser eftersom skyddet avtar, men vi vet ännu inte hur ofta. Ett ganska bra skydd kan räcka för vissa, medan riskgrupper troligtvis behöver fylla på oftare.

Viktigt att ta tredje dos

Under vaccinationsveckan vill man främst nå personer som inte har vaccinerat sig alls. Men myndigheterna uppmanar dessutom alla som har tagit två doser att också ta den tredje. Detta gäller även personer som nyligen har haft covid-19.

– De flesta får antikroppar en period efter en genomgången infektion, men det finns ändå ett värde i att vaccinera sig. Skyddet efter sjukdom är individuellt och vi vet mer säkert hur det ser ut efter vaccination. Därför det viktigt att fylla på även om man nyligen har varit sjuk.