Annons
Företag fälls av IGN för missad narkotikavarning
Foto: Istock

Företag fälls av IGN för missad narkotikavarning

Orion pharma får en straffavgift för att ha missat en narkotikavarning i sin marknadsföring av pregabalin.

15 mar 2022, kl 08:31
0

Annons

Läkemedlet Pregabalin orion (pregabalin) används mot neuropatisk smärta, vissa typer av epilepsi och mot ångestsyndrom. År 2018 narkotikaklassades pregabalin för att stoppa omfattande illegal handel med substansen, vilket Läkemedelsvärlden tidigare har rapporterat om.

Informationsnämnden IGN har nu granskat en så kallad rollup från läkemedelsföretaget Orion pharma, som marknadsför läkemedlet, och sett att den saknar en narkotikavarning. Då marknadsföringen strider mot regelverket måste företaget nu betala 55 000 i straffavgift, beslutar IGN.

Orion Pharma konstaterar att informationen i detta specifika fall har missats och har svarat att det accepterar anmärkningen. Företaget uppger dock att rollupen ännu inte har använts, men enligt IGN har det enligt praxis ingen betydelse.

All marknadsföring av narkotikaklassade läkemedel i Sverige ska förses med en symbol samt en varningstext om att läkemedlet kan vara beroendeframkallande, enligt Läkemedelsbranschens etiska regelverk. En sådan varning ska placeras så att den syns till och med vid en ”snabb och flyktig läsning”. IGN övervakar detta och fäller de företag som inte följer reglerna.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng