Annons
Vaccinationskampanjen får bakläxa av regeringen
Covidvaccination av äldre. Foto: Istock

Vaccinationskampanjen får bakläxa av regeringen

Vaccinationskampanjen mot covid-19 och influensa i höstas får bakläxa av regeringen för osynkad start.

12 apr 2024, kl 10:20
0

Annons

Jakob Forssmed (KD).

Varför startade inte alla regioner sin vaccinationskampanj mot covid-19 och influensa samtidigt i höstas, trots att det var bestämt så?

Det är en fråga Folkhälsomyndigheten nu fått i regeringsuppdrag att besvara.

Förra hösten hade Sveriges regioner för första gången en samordnad vaccinationskampanj mot både covid-19 och säsongsinfluensa med ett tydligt bestämt datum, den 7 november. Men alla regioner startade ändå inte på samma datum. Nu får Folkhälsomyndigheten – och indirekt regionerna – bakläxa.

Osäkerhet om vaccinationskampanjen

Tidpunkten för när vaccinationen startar är viktig för att personer med störst risk för allvarlig sjukdom och död ska ha ett kontinuerligt skydd mot covid-19, konstaterar regeringen.

– Trots att det fanns ett gemensamt överenskommet startdatum för vaccinationerna i höstas så fanns det regioner som valde en annan vaccinationsstart. Det här riskerar att skapa en osäkerhet om vad som gäller och hur man som enskild ska planera för sin vaccinering, säger socialminister Jakob Forssmed i ett pressmeddelande.

– För att vaccinationsinsatserna ska vara framgångsrika krävs en effektiv logistik, kommunikation och samordning mellan regionerna och Folkhälsomyndigheten. Därför är det viktigt att följa upp den här processen, liksom beslutet om val av startdatum, säger Jakob Forssmed.

Vaccinationskampanjen omdiskuterad

Vilken tidpunkt som är den bästa är omdiskuterad. Som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat anser ledande experter att det är för tidigt att säga att covid-19 är säsongsbunden. Ur den synvinkeln kan det alltså vara viktigare för individen att ta vaccin mot covid-19 med regelbundna intervall än vid den tidpunkt då en storskalig vaccinationskampanj ska genomföras.

Samtidigt kan det finnas andra vinster med att erbjuda vaccin mot covid-19 och influensa samtidigt, som Sverige gjorde i höstas. Att ge båda vaccinerna vid samma tillfälle är smidigt och tidseffektivt för både vården och de som ska vaccineras. Sådan samvaccination kan ge högre vaccinationstäckning, något bland annat apotekaren Erik Fredholm framhållit i en kommentar i Läkemedelsvärlden.

Men det bestämda startdatumet den 7 november fick också kritik för att vara för sent satt. Nytt uppdaterat covidvaccin godkändes i Europa redan i början av september. Flera europeiska länder, som Tyskland, Storbritannien och Frankrike, började också sina vaccinationskampanjer tidigare än Sverige.

Ska föreslå förbättringar

Nu får Folkhälsomyndighetens regeringens uppdrag att redogöra vilka avvägningar som gjorts vid valet av startdatum och analysera för- och nackdelar som finns med samvaccination mot covid-19 och influensa. Myndigheten ska också beskriva och utvärdera samarbetet mellan myndigheten och regionerna samt föreslå eventuella förbättringar.

Regeringen vill också att Folkhälsomyndigheten analyserar hur valet av startdatum påverkat vaccinationstäckningen och belastningen på hälso- och sjukvård. Uppdraget ska slutredovisas första december i år.

Regeringen vill också veta hur andra länder resonerade när det gäller start av sina vaccinationskampanjer mot covid-19 i höstas. Därför får Myndigheten för vård och omsorgsanalys i uppdrag att göra en internationell utblick. 

Regeringen vill att myndigheten beskriver några jämförbara länders arbete och ställningstaganden när det gäller val av startdatum och samvaccinering av covid-19 och influensa. Det uppdraget ska redovisas senast den 15 mars 2025.