Annons

Stor svensk studie positiv till strokebehandling

Det första EU-godkända läkemedlet mot blodproppsorsakad stroke har fungerat väl. Det visar en omfattande svensk uppföljningsstudie publicerad i tidskriften the Lancet.

26 jan 2007, kl 13:33
0

Hösten 2002 beviljade läkemedelsmyndigheterna inom EU villkorligt det blodproppslösande alteplase (Actilyse) som det första läkemedlet mot stroke orsakad av blodpropp. Vid godkännandet ställde EU-myndigheterna krav på att en uppföljningsstudie skulle göras, för att kontrollera om läkemedlet var lika säkert och effektivt i praktiken som i tidigare kontrollerade studier.

Uppföljningsstudien, som koordinerats av professor Nils Wahlgren vid Karolinska institutet har nu avslutats och resultaten är positiva. Mellan åren 2002 och 2006 studerades 6483 patienter vid 285 sjukhus runt om i Europa och behandlingen har visat sig vara minst lika bra som i tidigare studierna.

Osäkerheterna om hur alteplase skulle fungera i akutsjukvården har varit fler. Dels måste den sättas in mycket snabbt, inom tre timmar efter det att en stroke inträffat, dels finns den ständiga risken för blödningar som följer med blodproppslösande preparat. Nils Wahlgren säger till the Lancet att resultaten är tydligt positiva och att behandling med proppslösande läkemedel nu bör betraktas som en del av rutinbehandlingen av lämpliga strokepatienter.

Andelen patienter som drabbades av hjärnblödning var detsamma i uppföljningsstudien som i de tidiga studierna. Antalet dödsfall visade sig vara lägre än förväntat: 11,3 procent i uppföljningsstudien jämfört med 17,3 procent i de kontrollerade studierna. Studien visade också att läkemedlet var effektivt även på sjukhus där tidigare erfarenheten av att behandla blodproppar var liten eller saknades helt.