Ökat fokus på trombektomi i nya stroke-riktlinjer

Ökat fokus på trombektomi i nya stroke-riktlinjer

I nya riktlinjer från Socialstyrelsen rekommenderas att fler får trombektomi som akut behandling vid stroke.

15 jan 2020, kl 15:16
0

De nya nationella riktlinjerna från Socialstyrelsen för vård av stroke kommer mindre än två år efter den senaste uppdateringen våren 2018. Anledningen är att kunskapsläget kring stroke-behandling har utvecklats mycket, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

De främsta nyheterna gäller behandling med så kallad trombektomi, det vill säga att mekaniskt avlägsna en blodpropp i hjärnan med hjälp av en kateter. I de nya riktlinjerna framhålls att fler än i dag bör få den behandlingen.

Trombektomi effektivt längre

Hittills har metoden rekommenderats som akut behandling upp till sex timmar efter insjuknandet. Men nya rön visar att metoden kan vara effektiv längre än så.

I de nya riktlinjerna är därför rekommendationen att trombektomi kan utföras upp till 24 timmar efter symtomdebuten, men under vissa förutsättningar. Först måste en datortomografi med kontrastmedel göras av hjärnan för att bedöma om det finns räddningsbar hjärnvävnad kvar. Om det finns det ska trombektomi utföras, enligt rekommendationerna.

”Genom att behandla dessa patienter kan man förhindra svåra funktionsnedsättningar hos uppemot 200 personer per år i Sverige”, skriver Socialstyrelsen i pressmeddelandet.

Trombektomi med stent retriever eller aspirationskateter innebär att en mikrokateter förs upp till det tilltäppta kärlet i hjärnan via ljumsken. När katetern förs tillbaka genom det tilltäppta kärlet trängs blodproppen undan och fångas in av stenten, alternativt sugs upp av aspirationskatetern.

Viktigt med snabb behandling

Varje år drabbas cirka 25 000 personer av stroke i Sverige och det är den tredje vanligaste dödsorsaken. Tiden mellan insjuknande, diagnos och behandling är avgörande. Men det är i dag stora skillnader mellan sjukhus och regioner när det gäller tidsfördröjningen, skriver Socialstyrelsen.

Trombektomi utförs endast på vissa sjukhus, så kallade trombektomicentrum. Dessa finns på sex platser i Sverige; Umeå, Uppsala, Stockholm, Linköping, Göteborg och Lund. Stroke-patienter måste alltså transporteras så snabbt som möjligt till något av dessa centrum.

De utökade trombektomi-rekommendationerna innebär att hälso- och sjukvårdens kostnader för stroke-behandling kommer att öka, konstaterar Socialstyrelsen. Myndigheten bedömer dock att samhället kommer att kunna spara pengar tack vare åtgärderna, då fler kan bo hemma och klara sig själva efter en stroke.

Även en hälsoekonomisk utvärdering från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket 2016 konstaterade att trombektomi vid akut stroke är kostnadseffektivt och kan innebära stora besparingar för samhället, något som Läkemedelsvärlden rapporterade om då.