Annons

Kostnadseffektivt med trombektomi

Behandling med trombektomi vid akut stroke är hälsoekonomiskt försvarbart enligt TLV.

4 jul 2016, kl 09:18
0

Annons

Malin Blixt

Att använda trombektomi vid akut stroke kan ge stora besparingar för samhället visar en hälsoekonomisk utvärdering som Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har gjort.

I dag behandlas ischemisk stroke i första hand med propplösande intravenös trombolys. Är blodproppen för stor är dock inte behandlingen tillräcklig. Med trombektomi kan blodproppen avlägsnas mekaniskt med hjälp av en kateter som förs in via ljumsken och en så kallad stent retriever.

Ungefär 24 000 personer i Sverige drabbas av akut stroke varje år, varav cirka 85 procent beror på blodpropp. Stroke är den tredje vanligaste dödsorsaken och den vanligaste orsaken till permanenta funktionsnedsättningar hos vuxna. Totalt beräknas samhällskostnaderna kopplade till stroke till 16 miljarder kronor per år.

I den hälsoekonomiska bedömningen som TLV har gjort beräknar man att trombektomi kan ge en besparing på cirka 410 000 kronor per patient i form av exempelvis lindrigare funktionsnedsättningar. I den summan ingår dock inte kostnaden för ambulans- eller helikoptertransport till sjukhus.

Exakt hur stor den totala kostnadsbesparingen blir är svårt att säga eftersom det beror på hur många patienter som tekniken används på.

– Den stora vinsten ligger i att få fler patienter till vård snabbare och att informera om vilka symtom stroke ger så att fler lär sig känna igen stroke och därmed bidrar till snabbare omhändertagande, säger Malin Blixt, enhetschef på TLV.

Trombektomi räknas som högspecialiserad behandling och utförs i nuläget endast vid sex av landets sju regionsjukhus.