Apoteket blir delägare i nätläkarbolaget Doktor24

Statligt ägda Apoteket AB blir delägare i nätläkarbolaget Doktor24 genom att köpa in sig med 20 procent.

16 jan 2020, kl 10:04
0

Apoteket AB skriver i ett pressmeddelande att företaget blir minoritetsdelägare i den digitala vårdgivaren Doktor24. Apoteket köper 20 procent i Doktor24 och Patricia Industries, som är en del av Investor, kvarstår som största ägare med 80 procent.

De båda företagen ”avser att etablera ett vård- och hälsonätverk för att erbjuda vård och läkemedelsrådgivning på ett lättillgängligt sätt”.

I detta nätverk ska även de lokala apoteken ingå med hjälp av nya digitala lösningar. Apoteket och Doktor24 ska skapa en ”sammanhållen vårdkedja” där alla delar är digitalt sammankopplade med hjälp av nätläkarbolagets tekniska plattform.

– Vi vill öka stödet till våra kunder, inte minst de stora grupper som medicinerar för kroniska sjukdomar. De ska snabbt komma igång med sin behandling och med nya tjänster vill vi hjälpa människor att lättare följa sin ordinerade läkemedelsbehandling, säger Ann Carlsson, vd på Apoteket i pressmeddelandet.

Apoteket AB följer växande trend

Affären mellan Apoteket och Doktor24 följer en växande trend av samarbeten på olika nivåer mellan apoteksaktörer och nätläkarföretag. Sedan tidigare finns en stor apoteksaktör – Apoteket Hjärtat – som köpt in sig (med 49 procent) i en digital vårdgivare – Min doktor.

Flera andra apoteksaktörer samarbetar också affärsmässigt nära med nätläkare utan att det finns sådana ägarrelationer. Ett exempel är samarbetet mellan Kronans apotek och Doktor.se. Ett annat är samarbetet mellan nätläkaren Kry och såväl Lloyds apotek som nätapoteket Meds.

De allt tätare kopplingarna mellan apotek och vårdgivare har väckt debatt. Kritiker menar att kopplingarna skapar en risk för att vinstintressen driver på läkemedelsförskrivningen och vårdutnyttjandet.

Regeringen gav därför Läkemedelsverket i uppdrag att se över lagstiftningen på området. I höstas lämnade Läkemedelsverket flera förslag till nya begränsningar som Läkemedelsvärlden då rapporterade om. Läkemedelsverket föreslog att vårdföretag inte ska få äga apotek och vice versa. Läkemedelsverket tog dock inte ställning till hur stort ägande åt olika håll som bör förbjudas utan menade att regeringen bör analysera den frågan vidare.