Annons
Giktmedel minskade risken att dö i hjärt-kärlsjukdom

Giktmedel minskade risken att dö i hjärt-kärlsjukdom

Ett äldre läkemedel som används mot gikt förebygger hjärtdöd hos hjärt-kärlsjuka personer, visar ny forskning.

2 sep 2020, kl 15:00
0

Annons

Kolkicin är ett godkänt läkemedel som länge har använts mot gikt. Forskare i Australien och Nederländerna har i en gemensam studie sett att detta anrika giktmedel även kan ha positiva effekter vid hjärt-kärlsjukdom. Studien är publicerad i New England journal of medicine.

Kolkicin dämpar inflammation

Kolkicin har antiinflammatorisk verkan. Det är detta som forskarna bakom den aktuella studien vill utnyttja även vid hjärt-kärlsjukdom. Syftet är att dämpa den inflammation i blodkärlsväggen som anses vara en drivande faktor i utvecklingen av ateroskleros (”åderförkalkning”). Ateroskleros kan i sin tur bidra till bland annat högt blodtryck, hjärtinfarkt och stroke. Forskarna tror att kolkicin kan dämpa denna process.

En annan forskargrupp publicerade förra året en mindre studie om kolkicin och hjärtsjukdom. Den gällde patienter som nyligen haft en hjärtinfarkt och tydde på att behandling med kolkicin minskade deras risk för nya infarkter eller andra allvarliga hjärt-kärlhändelser.

I den nu aktuella studien fokuserade forskarna i Australien och Nederländerna på patienter med kronisk hjärtsjukdom som hjärtsvikt. Frågeställningen var om 0,5 mg kolkicin dagligen (en låg dos) kan förebygga att en kroniskt hjärtsjuk person drabbas av allvarliga hjärt-kärlhändelser.

Signifikant lägre risk

Forskarna följde 5 522 patienter som randomiserades till att antingen få kolkicin eller placebo som tillägg till den vanliga behandlingen. De följdes under i median drygt 26 månader. Primärt utfallsmått i den dubbelblinda studien var förekomsten av kardiovaskulär död, hjärtinfarkt, stroke och kranskärlsingrepp på grund av syrebrist i hjärtat.

Analysen visade att kolkicingruppen hade en signifikant lägre risk att drabbas av något av detta än placebogruppen. 6,8 procent i kolkicingruppen och 9,6 procent i placebogruppen drabbades.

Biverkningarna av den låga kolkicindosen var få och milda.

Bår få en plats

Vi såg de positiva effekterna av behandlingen redan kort tid efter behandlingsstart och de ökade över tid. Under studieperioden reducerade kolkicin risken för hjärtdöd, hjärtinfarkt och stroke med nästan en tredjedel, sade professor Peter Thompson, en av dem som ledde studien, i ett uttalande i samband med publiceringen.

Peter Thompson är ställföreträdande chef för Harry Perkins institute of medical research, Perth, Australien. Han och övriga i forskargruppen anser att kolkicin bör få en plats i förebyggande behandling av hjärtpatienter tillsammans med kolesterolsänkare och propphämmande medel.

Det fanns dock ett resultat i studien som forskarna ser som ett möjligt orosmoment. Nämligen att dödligheten av icke kardiovaskulära orsaker var 51 procent högre i kolkicingruppen än placebogruppen. De framhåller dock i artikeln att skillnaden inte var statistiskt signifikant och kan ha berott på slumpen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng