Godkännande på gång av dexametason mot covid-19

Godkännande på gång av dexametason mot covid-19

EMA utvärderar nu en ansökan om godkännande av dexametason som behandling av vuxna med covid-19.

2 sep 2020, kl 16:22
0

Annons

Kortisonläkemedlet dexametason kan bli det andra läkemedlet som godkänns inom EU för behandling av covid-19. Först ut var Veklury (remdesivir) och nu har läkemedelsföretaget Taw pharma ansökt om läkemedelsgodkännande av dexametason för behandling av vuxna sjukhuspatienter med covid-19.

EU:s läkemedelsmyndighet EMA skriver i ett pressmeddelande att utvärderingen av ansökan har startat. Utvärderingen görs av EMA:s vetenskapliga kommitté CHMP med ett accelererat förfarande. Målet är att snabbt komma fram till en bedömning av nytta och risk med dexametason för den aktuella patientgruppen.

Dexametason minskade dödlighet

Om CHMP landar i att rekommendera godkännande kommer EMA, enligt pressmeddelandet, att samverka med EU-kommissionen i den fortsatta processen. detta för att kommissionen ska kunna ge sitt godkännande så fort som möjligt.

Som Läkemedelsvärlden tidigare har rapporterat publicerade forskare i juli resultat från den så kallade Recoverystudien av dexametason. Den visade på en minskad dödlighet hos svårt sjuka covid-19-patienter. Dessa och senare forskningsresultat i samma riktning har snabbt gjort kortisonläkemedel till något av en standardbehandling för allvarligt sjuka coronapatienter, men behandlingen sker hittills off label, utanför godkänd indikation.

Innan Taw pharma lämnade in sin ansökan hade EMA påbörjat en granskning av resultaten av Recoverystudien. Syftet med den granskningen är att ge ett utlåtande om användning av dexametason hos covid-19-sjuka. Nu kommer granskningen även att bidra till utvärderingen av Taw pharmas ansökan.

Bolagets dexametasonprodukt heter Dexamethasone Taw och är ett injektionsläkemedel. Det är redan godkänt för andra indikationer. Om EMA säger ja till företagets ansökan kommer covid-19 att läggas till bland indikationerna.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng