Annons
Influensavaccin bara till prioriterade i början

Influensavaccin bara till prioriterade i början

Folkhälsomyndigheten vill prioritera riskgrupper samt vård- och omsorgspersonal under november.

2 sep 2020, kl 12:58
0

Annons

Under en pågående pandemi är det särskilt viktigt att personer i riskgrupper och vård- och omsorgspersonal får influensavaccin. Det framhåller Folkhälsomyndigheten som har uppdaterat sina rekommendationer om vaccinering mot säsongsinfluensa.

– Vaccination mot influensa är än viktigare under pågående pandemi för att skydda personer som har en ökad risk att bli svårt sjuka i influensa, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Influensavaccin till andra först i december

I år börjar vaccinationerna mot säsongsinfluensa 3 november. Folkhälsomyndigheten rekommenderar både offentliga och privata vaccinatörer att följa de uppdaterade rekommendationerna. Det innebär att till och med slutet av november främst ge influensavaccin till prioriterade grupper. Prioriterade är de medicinska riskgrupperna, vissa anhöriga samt vård- och omsorgspersonal.

Från och med 1 december kan personer utanför dessa grupper erbjudas influensavaccin, skriver Folkhälsomyndigheten.

Som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat väntas ovanligt många vilja vaccinera sig mot säsongsinfluensa i vinter. Intresset har ökat de senaste åren. Och nu kan covid-19-pandemin göra människor än mer motiverade att skydda sig mot influensa. Efterfrågan på influensavaccin är hög i hela Europa och de svenska regionerna har haft svårt att köpa in det antal doser de tror behövs. En kompletterande upphandling pågår för närvarande.

Osäkert om vaccindoserna kommer att räcka

Risken för brist på influensavaccin gör det viktigt att vaccinera de prioriterade grupperna först menar Folkhälsomyndigheten. De medicinska riskgrupper som ska prioriteras är personer över 65 år, gravida efter vecka 16 samt barn och vuxna med sjukdomar som ökar risken för svår influensa. Det handlar om kronisk hjärtsjukdom, kronisk lungsjukdom, nedsatt lungfunktion av annan orsak, kronisk lever- eller njursvikt, diabetes och tillstånd med kraftigt nedsatt immunförsvar.

Till de prioriterade grupperna hör även personer som lever tillsammans med någon med nedsatt immunförsvar samt vård- och omsorgspersonal som jobbar nära personer med ökad risk för allvarlig influensa.

Folkhälsomyndigheten anger ingen inbördes ordning mellan de prioriterade grupperna.

De uppdaterade rekommendationerna gäller även hur vården kan planera vaccineringen för att minska risken att öka spridningen av covid-19. Folkhälsomyndigheten avråder från drop-in-vaccinering. Vidare uppmanas vaccinatörerna att tänka ut hur de ska undvika exempelvis trängsel i väntrum.