Annons
Får tio miljoner för att samordna covid-19-prover

Får tio miljoner för att samordna covid-19-prover

Biobank Sverige får ett anslag på tio miljoner för att samordna hanteringen av prover kopplade till covid-19. 

2 sep 2020, kl 10:56
0

Annons

Vetenskapsrådet anser att det är angeläget att covid-19-prover, blodprov och andra biologiska prover med koppling till covid-19, ska kunna utnyttjas så bra som möjligt till forskning. Därför behöver dessa vara insamlade och förvarade på rätt sätt. Korrekt information behöver också finnas tillgänglig. Biobank Sverige får nu tio miljoner kronor från Vetenskapsrådet för att samordna proverna som samlas in inom vården.

– I och med vår finansiering kommer Biobank Sverige nu kunna ta ett nationellt ansvar för detta. I förlängningen är det något som inte bara underlättar för forskarna, utan också patienter och samhället i stort, säger Björn Halleröd, huvudsekreterare för forskningsinfrastruktur vid Vetenskapsrådet i ett pressmeddelande.

Covid-19-prover samordnas

Genom den nationella samordningen ska Biobank Sverige säkerställa att det finns en standardiserad hantering av proverna samt att insamlingen och lagringen görs strategiskt när det gäller geografisk distribution och provtyper.

I uppdraget ingår också att se till att uppgifter om biobanker och provsamlingar, som är relaterade till covid-19, blir tillgängliga för svenska och europeiska covid-19-portaler samt den europeiska organisationen för biobanker, BBMRI-ERIC.

Pengarna kommer från regeringens satsning på forskning om coronaviruset i vårändringsbudgeten för 2020 och finansieringen gäller till och med 2021.

– Målbilden är att kunna tillhandahålla en samlad resurs med prov samt data om prov från covid-19-patienter till forskning. Medlen kommer att användas dels för en geografiskt spridd provtagning av vanliga provtyper som kan används för många olika typer av forskning, dels för insamling av prov som kräver mer kvalificerad hantering men kan ha högre värde för forskning. Vi kommer att stödja regionerna genom att ersätta kostnader för prov som tagits och tas från patienter med Covid-19 och som kan tillgängliggöras för framtida forskning, säger Tobias Sjöblom, föreståndare för Biobank Sverige.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng