Annons
VR stärker virusforskning på kort och lång sikt

VR stärker virusforskning på kort och lång sikt

Vetenskapsrådet förstärker både covid-19-forskning och grundläggande virusforskning i Sverige.

16 apr 2020, kl 15:18
0

Vetenskapsrådet stärker virusforskning på flera nivåer, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat, får Vetenskapsrådet 100 miljoner kronor extra i vårbudgeten för att stödja forskning om covid-19. Här handlar det om att snabbt kunna ge extra stöd till forskning som kan stoppa utbrottet av covid-19 och förhindra framtida pandemiutbrott.

Stöder coronarelaterade initiativ

– I det kortsiktiga perspektivet handlar det om att stödja påbörjade eller planerade aktiviteter som är direkt inriktade på att stoppa covid-19-pandemin. Det gäller till exempel svenskt deltagande i den stora kliniska studie som drivs av WHO med syfte att testa ett antal antivirala läkemedel på patienter som vårdas för covid-19, säger Sven Stafström, Vetenskapsrådets generaldirektör.

– Vi ser också behov av att stödja projekt på europeisk nivå som rör öppen tillgång till forskningsdata om covid-19. För att stärka det internationella kunskapsutbytet har vi en dialog med flera länder om bilaterala samarbeten relaterat till pandemin. Vetenskapsrådet planerar också för särskilda utlysningar som svarar upp mot de utmaningar vi nu ser.

Och mer till basal virusforskning

Men Vetenskapsrådet vill även stärka den grundläggande virusforskningen. På detta kommer myndigheten därför att satsa ytterligare 100 miljoner kronor under åren 2020-2024.

En första utlysning planeras öppna redan till sommaren. Utlysningen är inriktad på basal virologisk forskning och grundläggande sjukdomsmekanismer som förorsakas av virus.

– För att öka kunskapen om virus i syfte att rusta oss bättre inför kommande pandemier gör vi en långsiktig satsning med målet att bygga upp en ökad kunskapsbas och att säkra kompetensförsörjning av framtidens forskningsledare, säger Jan-Ingvar Jönsson, huvudsekreterare för medicin och hälsa vid Vetenskapsrådet.

Som underlag för kommande utlysningar kartlägger Vetenskapsrådet nu pågående forskning. Myndigheten för även diskussioner med forskarsamhället om vilka områden som bör prioriteras.