”Jag är ledsen, arg och väldigt besviken”
En uppsjö av preparat av diverse slag marknadsförs nu olagligt och utan vetenskapligt stöd som coronakurer på nätet.

”Jag är ledsen, arg och väldigt besviken”

LIF:s seniorrådgivare Johan Brun anser sig utnyttjad i olaglig marknadsföring av en påstådd coronakur.

16 apr 2020, kl 12:30
0

Johan Brun

Johan Brun, Lif.

Martin Burman

Martin Burman, Läkemedelsverket

Anoroc blir corona baklänges och är namnet på en produkt som tills nyligen såldes på nätet som ett kosttillskott som kunde bota covid-19. Efter ingripande från Läkemedelsverket upphörde försäljningen för några veckor sedan.

Webbshopen försvann då från webbplatsen som även har bytt namn. På webbplatsen beskrivs Anoroc fortfarande som en läkemedelskandidat för corona, men det går inte längre att beställa en 14-dagarskur för 399 kronor.

Sägs stå bakom Anoroc

Enligt informationen på webbplatsen står flera svenska läkare, forskare och experter bakom produkten. En av dem är läkaren och tidigare vd:n för Sveriges läkarförbund, Anders Milton. En annan är Per Berglund, grundare av Nordiska kreditmarknadsbolaget. Dessa två utgör styrelsen i bolaget som utvecklar preparatet.

Fram till torsdagsmorgonen fanns även Johan Brun, läkare och senior vetenskaplig rådgivare hos Läkemedelsindustriföreningen, Lif, med i webbplatsens presentation av gruppen bakom preparatet. Ett preparat som webbplatsen tidigare alltså marknadsförde i strid mot läkemedelslagstiftningen.

– Jag är ledsen och arg och känner mig utnyttjad, säger Johan Brun till Läkemedelsvärlden.

Han försäkrar att han varken står bakom produkten eller marknadsföringen av den.

–  Jag kände inte alls till att preparatet såldes på nätet och kommer att kräva att mitt namn omedelbart tas bort.

Johan Brun hoppas att det som hänt inte ska påverka förtroendet för honom som Lif:s sakkunnige när det gäller bland annat global omvärldsbevakning av läkemedelsforskningen just kring covid-19.

Söker intressenter

Preparatet Anoroc är ett bakteriekultur som på kemisk väg har kopplats till zink. Upphovsman är kemisten Johan de Faire, tidigare bland annat produktions- och utvecklingschef på läkemedelsbolaget Pharmacia.

Hans idé är att bakteriekulturen ska hjälpa till att transportera zink in i kroppens celler. Några få tidigare studier i provrör och hos djur tyder nämligen på att zink kan hindra virusinfekterade celler att dela sig. Och om det stämmer även hos människor och även när det gäller det nya coronaviruset så skulle behandlingen kunna minska virusbördan hos smittade.

Företaget söker intressenter som vill medverka i den fortsatta utvecklingen och skickade i det sammanhanget ut ett pressmeddelande 3 april. Johan Bruns namn fanns med även där, som en av dem som arbetar med satsningen.

Han förklarar dock att detta inte stämmer och att hans namn togs med utan att han blivit tillfrågad.

Inga ekonomiska kopplingar

– Jag är bekant med en av personerna som arbetar med produkten och blev kontaktad om att svara på frågor om hur de borde designa en klinisk studie. Det gjorde jag också eftersom det är sådant jag tidigare arbetat med. Men det var helt oavlönat, jag har inga ekonomiska kopplingar till bolaget eller produkten, säger Johan Brun.

Varför ställde du överhuvudtaget upp med rådgivning?

– Det berodde på den personliga bekantskapen samt att de trots allt har en möjlig teoretisk förklaring till hur preparatet skulle kunna tänkas verka. Men jag har inte på något sätt tagit ställning till värdet av produkten. Det hade varit bättre om jag avstått.

Tidningen Expressen skrev på onsdagen om fallet med den stoppade försäljningen av Anoroc. Lif:s vd Anders Blanck meddelade sedan i en kommentar på torsdagen att Johan Brun har hans fortsatta förtroende. Johan Brun ska tidigare ha informerat om att han utan ersättning gett råd till det aktuella företaget och detta är, enligt Anders Blanck inte i intressekonflikt med Bruns tjänst på Lif.

Uppger att inget såldes

Anders Milton, styrelseledamot i bolaget bakom Anoroc, har ingen kommentar till Johan Bruns uttalande om att han känner sig utnyttjad. Anders Milton medger att den nu stoppade webbförsäljningen av preparatet som en coronakur var ett misstag. Han uppger dock att den gjordes av andra inom bolagets verksamhet utan hans vetskap.

– Några var överambitiösa och tänkte inte på vilka bestämmelser som gäller. Ärligt talat vet ju ingen om preparatet fungerar och då får man så klart inte påstå att det gör det, säger han.

Men borde inte du som känner till reglerna ha haft bättre koll på bolagets hemsida?

– Det hade jag i alla fall inte, svarar Anders Milton.

Enligt honom skedde aldrig någon försäljning från den numer stängda webbshopen och bolaget ska alltså inte ha tjänat några pengar på den olagliga marknadsföringen.

Läkemedelsverket prioriterar coronatillsyn

Martin Burman är tillsynsutredare på Läkemedelsverket och arbetade med det aktuella ärendet.

– Bolaget påstod i praktiken att produkten hade läkemedelseffekt mot covid-19. Sådana påståenden får man inte göra utan studier som bevisar säkerhet och effekt samt ett godkännande av läkemedlet, säger han.

– I och med att försäljningen stoppades när vi tog kontakt gick vi dock inte vidare med ärendet.

Martin Burman berättar att Läkemedelsverket nu har intensifierat sin tillsyn när det gäller produkter som olagligt marknadsförs som coronakurer. Det gäller såväl medicintekniska produkter som preparat som säljs med läkemedelsargument. Myndigheten har bland annat förbjudit flera självtester för covid-19.

– Det finns en uppsjö av produkter som marknadsförs mot coronaviruset. Säkert både av företag som verkligen tror att de har något som kan hjälpa, och av personer som tar chansen att försöka tjäna pengar på den svåra situationen, säger han.

– Det är allvarligt om människor köper sådana produkter i tron att de fungerar. Det kan bland annat leda till att man dröjer med att söka sjukhusvård vid symtom och kanske sprider smittan vidare. Eftersom just coronarelaterade ärenden kan ha så stor samhällspåverkan så prioriterar vi dem nu i vår tillsyn och vi har även ett nära samarbete kring detta med Konsumentverket och Livsmedelsverket.