Ytterligare ett självtest för covid-19 förbjuds

Ytterligare ett självtest för covid-19 förbjuds

Läkemedelsverket stoppar ännu ett självtest för covid-19 för svenska konsumenter. Det bedöms inte hålla måttet.

9 apr 2020, kl 11:46
0

Ett självtest för covid-19 som marknadsförts till svenska konsumenter via sajten lifelab.se har belagts med marknadsförbud, meddelar Läkemedelsverket.

Testet, som är en medicinteknisk produkt, bedöms enligt myndigheten inte uppfylla gällande regler och krav i det medicintekniska regelverket.

Självtest måste granskas

Alla medicintekniska produkter måste vara CE-märkta. Självtester måste också vara granskade av ett anmält organ, det vill säga ett oberoende granskningsföretag. Granskningen ska garantera att konstruktionen, användbarheten och lämpligheten håller vad den lovar.

Försäljare och tillverkarna av det nu stoppade självtestet har enligt Läkemedelsverket inte kunnat visa att en sådan granskning gjorts. Man har därmed inte kunnat visa att produkten är säker och ger tillförlitliga resultat.

Marknadsförbudet gällande självtesterna som marknadsförts via sajten lifelab.se är kopplat till ett vite om 10 000 kronor.

För en tid sedan förbjöd Läkemedelsverket två andra självtester för covid-19, något som Läkemedelsvärlden rapporterade om.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng