Astrazeneca testar cancer-läkemedel mot covid-19
Foto: Istock

Astrazeneca testar cancer-läkemedel mot covid-19

Blodcancerläkemedlet Calquence ska testas hos svårt sjuka covid-19-patienter i en global klinisk studie.

14 apr 2020, kl 10:15
0

Läkemedelsbolaget Astrazeneca kommer att starta en randomiserad global klinisk studie av cancerläkemedlet Calquence, acalabrutinib, hos svårt sjuka coronapatienter. Målsättningen är att undersöka om acalabrutinib kan motverka den överdrivna och livshotande immunreaktionen som kan uppstå vid svår covid-19. Detta meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Immunförsvaret överreagerar

Även om majoriteten av alla med covid-19 får symtom som går att klara med egenvård, får några så besvärliga symtom att de behöver sjukhusvård. Hos sjukhuspatienterna är lunginflammation ett framträdande symtom. Vissa patienter försämras snabbt och svåra lungskador kan uppstå akut och kraftigt försämra andningsfunktionen. Detta tillstånd kallas ARDS, acute respiratory distress syndrome, och är kopplat till en hög dödlighet.

Enligt en dominerande forskningshypotes är det en cytokinstorm, en virusorsakad överreaktion från immunförsvaret, som leder fram till ARDS. Olika immunceller i lungorna överreagerar då och startar en skadlig kedjereaktion som kan sprida sig till flera organ och orsaka multipel organsvikt.

Calquence mot cytokinstormen

Att motverka cytokinstorm vid covid-19 är därför ett av huvudspåren i den pågående kliniska forskningen. Ett flertal olika befintliga läkemedel och läkemedelskandidater testas enligt detta syfte, som Läkemedelsvärlden tidigare har rapporterat.

Ett av dessa läkemedel är Astrazenecas acalabrutinib, en selektiv BTK-hämmare som blockerar enzymet Brutons tyrosinkinas. Det är sedan tidigare godkänt i USA som behandling av vuxna med blodcancern kronisk lymfatisk leukemi och som andra linjens behandling mot mantelcellslymfom.

Under den snabbt växande coronaepidemin i USA har federala National cancer institute, NCI, prövat att ge acalabrutinib till ett litet antal allvarligt sjuka covid-19-patienter vid bland annat Walter Reed army medical center. Några av patienterna tycktes ha en god effekt av behandlingen.

Detta plus allt starkare vetenskapliga bevis för att Brutons tyrosinkinas-signalering är en viktig mekanism vid en cytokinstorm, har fått Astrazeneca att fatta beslut om studien. Studien, kallad Calavi, ska utvärdera effekt och säkerhet av att lägga till acalabrutinib till standardbehandlingen hos sjukhuspatienter med covid-19.

Två delstudier

Den nya studien ska genomföras vid flera sjukhus runt om i världen. Studien har två delar. I den första ska covid-19-patienter som andas själva och inte får intensivvård randomiseras till att antingen få enbart standardbehandling eller standardbehandling med tillägg av acalabrutinib.

I den andra delen ska tillägg av acalabrutinib utvärderas hos intensivvårdade patienter med svårare andningssymtom. I båda delstudierna är död eller behov av andningshjälp de primära måtten.