Annons
Veterinärer ombeds minska användningen av propofol
Veterinärer uppmanas att använda andra sövningsmedel än propofol. Foto: Istock

Veterinärer ombeds minska användningen av propofol

Med hot om brist av propofol i intensivvården ombeds veterinärer använda andra alternativ för att söva djur.

17 apr 2020, kl 09:29
0

Annons

Användningen av sömnmedlet propofol har ökat drastiskt i samband med corona-pandemin, som Läkemedelsvärlden skrivit om tidigare. Läkemedlet används inom intensivvården och bland annat för att söva patienter med covid-19 som behöver respiratorvård.

På grund av den ökade efterfrågan är dock tillgången begränsad och i bland annat region Stockholm har man larmat om en nära förestående brist.

Annat än propofol till djur

Som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat har Läkemedelsverket gett klartecken till att propofol, som även finns godkänt för användning på djur (då med namnet Propovet), kan användas för sövning av människor vid behov.

Läkemedelsverket går nu också ut med en uppmaning till veterinärer att begränsa användningen av propfol till djur för att tillgängliggöra läkemedlet till patienter som behöver intensivvård. Veterinärer ombeds att i stället överväga andra alternativ.

Läkemedelsverket skriver också att man tillfälligtvis kan begränsa veterinärers förskrivningsrätt av propofol ”om det bedöms nödvändigt ur folkhälsosynpunkt”. Några sådana beslut har dock inte fattats ännu.