Färre anmälningar till Läkemedelsförsäkringen

Läkemedelsförsäkringen fick under 2006 ta emot 541 anmälningar från personer som ansåg att de skadats av läkemedel. Det är en klar minskning jämfört med de 703 anmälningar som kom året innan.

25 jan 2007, kl 12:54
0

Annons

Läkemedelsförsäkringen, som drivs av samtliga läkemedelsföretag som är verksamma i Sverige, har under de senaste åren fått in mellan 600 ? 700 anmälningar per år. Under 2006 minskade antalet anmälningar med 23 procent. Vad minskningen beror på är enligt Eva Benson Lindholm, vd på Läkemedelsförsäkringen, svårt att säga.

– Det kan ha flera förklaringar men vad vi vet är att om problem med ett läkemedel varit omskrivet i media så leder det till fler anmälningar. Då har folk fått upp ögonen för det.

25 procent av anmälningarna förra året gällde läkemedel som påverkar nervsystemet, 13 procent gällde läkemedel mot infektionssjukdomar och 12 procent läkemedel mot tumörer. Handläggningstiden för en anmälan var i genomsnitt 128 dagar och ungefär en tredjedel av alla anmälningar leder till en ersättning.

Totalt utbetaldes 24 miljoner kronor från Läkemedelsförsäkringen under 2006 vilket är en ökning med fyra miljoner från året innan.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng