Stödkodning av
recept upphör

I går, måndag, upphörde stödkodningen av recept som saknar arbetsplatskod i Stockholms län. Samtidigt upphörde också landstinget med att debitera läkare som inte satt någon kod på receptet.

5 nov 2002, kl 12:16
0

Annons

I går måndag upphörde debiteringen av läkare som inte satt arbetsplatskod på sina recept.

Sedan den 1 oktober ska recept vara försedda med en arbetsplatskod för att läkemedlet ska subventioneras. I samband med att lagen trädde i kraft slöt Stockholms läns landsting ett avtal med apoteket i Stockholm om att personalen skulle stödkoda recept som saknade kod. En tjänst som landstinget debiteras för. Landstinget skickade i sin tur en räkning till de läkare som inte fört in arbetsplatskoden på receptet.

Ett beslut som landstinget fått massiv kritik för, från läkarhåll.

? Att det skulle bli ett sådant ramaskri hade jag inte räknat med , säger Lars-Bertil Arvidsson, sjukvårdsdirektör i landstinget.

Att debiteringen nu upphör har dock enligt honom inget med kritiken från läkarkåren att göra:

? Veckan innan lagen om arbetsplatskodning trädde i kraft, saknade ungefär 15 procent av recepten i Stockholm arbetsplatskod. Vi var sämst i landet.

? Nu en månad senare är det så få som saknar kod att vi tycker att vi kan säga upp avtalet med apoteket om stödkodning.

Det tar Lars-Bertil Arvidsson som intäkt för att beslutet om debitering haft effekt.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng