Landstinget debiterar läkare för saknad kod

Stockholms läns landsting debiterar läkare som glömt att sätta arbetsplatskod på sina recept, rapporterar Dagens Medicin. Avgiften på 200 kronor ska täcka apotekens merarbete.

29 okt 2002, kl 13:26
0

Annons

Läkare i Stockholm och Skåne, som har ett liknande system, har ringt till Läkarförbundet och klagat.

– Vi uppmanar våra medlemmar att inte betala in pengarna. Vi anser att det här är helt fel, säger andre vice ordförande Eva Nilsson Bågenholm till Dagens Medicin.

Sedan den 1 oktober ska alla recept vara försedda med arbetsplatskod om läkemedlet ska subventioneras. På nyare receptblanketter finns koden förtryckt, annars ska förskrivaren klistra fast en etikett med den. För att patienten inte ska drabbas om läkaren glömmer kan apotekspersonal under en övergångsperiod skriva in koden i efterhand. För detta debiteras alltså läkaren 200 kronor.

– Eftersom förskrivningsrätten är personlig, måste läkaren personligen ta ansvar för felaktigheter på recepten. Om det kostar 200 kronor att rätta till ett recept, så får läkaren betala, säger Lars-Bertil Arvidsson, sjukvårdsdirektör i Stockholms läns landsting till Dagens Medicin.

Läkarna har inte fått någon information om avgiften i förväg. Det tycker inte Lars-Bertil Arvidsson är nödvändigt.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng