Annons

Exanta minskar risken för venös tromboembolism

Astrazenecas framtidshopp ximelegatran (Exanta) tycks minska risken för venös tromboembolism effektivare än etablerade läkemedel, enligt nya studieresultat.

28 okt 2002, kl 16:01
0

Annons

Astrazenecas direkta trombinhämmare ximelegatran (Exanta) är vid sidan av den nya “superstatinen” Crestor ett av företagets största framtidshopp för närvarande. Preparatet har en bred indikationsfront och över 15 000 patienter i 30 länder deltar i kliniska prövningar. Av företaget rubriceras preparatet som “den största nyheten inom antikoagulation på 50 år”.

Idag meddelade Astrazeneca vid en internationell kongress om trombos att fas III-studien Express visat att ximelegatran minskar risken för venös tromboembolism (VTE) effektivare än det etablerade medlet enoxaparin vid större ortopediska operationer.

Studien visade bland annat att den relativa risken för VTE (i form av embolism i de större venerna/lungembolism) minskade med 63 procent vid behandling av ximelegatran jämfört med standardbehandling med enoxaparin. Den relativa riskreduktionen ? ett kritiserat effektmått ? för VTE i större vener var något större efter höftledsbyte (67 procent) än efter knäledsbyte (60 procent).

Den totala risken för VTE minskade med 24 procent vid profylaktisk behandling med ximelegatran, jämfört med enoxaparin.

Medlet blir sannolikt det första på marknaden med en direkt hämmande effekt på trombin, ett centralt enzym i det sista steget vid blodets koagulering.