Krav om läkemedelstest på barn olaglig enligt amerikansk domstol

En amerikansk federal domstol har överklagat FDAs krav om att läkemedelsföretag ska testa en del av sina produkter på barn.

30 okt 2002, kl 13:50
0

Annons

Det amerikanska läkemedelsverket FDA har överskridit sina befogenheter när de kräver att vissa läkemedel ska prövas på barn enligt domstolsutlåtandet. Regeln som infördes av FDA 1998 har accepterats allmänt av läkemedelsindustrin och antalet läkemedel som har testats för användning på barn har ökat.
FDA och sjukvården har ansett att regeln är ett viktigt framsteg genom att det ökar antalet läkemedel som blir tillgängliga för behandling av barn. Innan regeln infördes var de flesta läkemedel godkända efter att bara ha testats på vuxna. Läkare som skrev ut läkemedel till barn kunde i stort sett bara lita till sin egen erfarenhet.
Men enligt BMJ (2002?325:920) stämde ett par konsumentorganisationer FDA därför att de ansåg att de hade överskridet sina lagliga befogenheter.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng