Annons

Ingen anledning ändra rekommendationer för paracetamol till gravida kvinnor

En ny brittisk studie ger inte belägg för att ändra rekommendationer till gravida som använder paracetamol. Det menar Läkemedelsverket efter en analys.

31 okt 2002, kl 14:04
0

Annons

Nyligen publicerades i tidskriften Thorax en prospektiv studie på 14 000 gravida och deras intag av värktabletter som innehåller paracetamol av brittiska forskare vid Kings College i London. Forskarna drog slutsatsen att det kan föreligga en ökad risk för varaktig rosslig andning om modern haft en daglig konsumtion av paracetamol under slutet av graviditeten.

Enligt Läkemedelsverkets bedömning finns det flera skäl till att resultaten måste tolkas med försiktighet. Barnens symtom bedömdes av mödrarna själva, ej genom att läkare satte diagnosen. Rosslande andningsljud som förknippas med astma kan orsakas av många olika faktorer såsom ärftlighet, rökvanor, husdjur, amning, omogna lungor på grund av prematuritet, infektioner och socioekonomiska faktorer.

Vidare är detta den första studien av denna frågeställning. Den uppskattade ökningen av den relativa risken är liten och skulle kunna förklaras av metodfel. Mekanismen för att paracetamolintag under graviditet skulle orsaka rosslighet hos barnet är okänd.

Enligt Läkemedelsverkets bedömning ger resultaten från denna studie inte anledning att ändra rekommendationerna till gravida kvinnor som har behov av smärtstillande medicinering. De kan också i fortsättningen välja paracetamol enligt gällande anvisningar.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng