Annons
Fem frågor till Lars-Åke Söderlund, Årets farmaceut 2020
Hoppfull om förändrade roller för farmaceuter
Lars-Åke Söderlund

Hoppfull om förändrade roller för farmaceuter

Apotekaren Lars-Åke Söderlund, Årets farmaceut 2020, är övertygad om att hans vision kommer att bli verklighet.

9 okt 2020, kl 11:00
0

Apotekaren Lars-Åke Söderlund tog nyligen emot den årliga utmärkelsen Årets farmaceut av Sveriges farmaceuter. Han belönades för nationella och internationella insatser där den röda tråden är att farmaceuter (apotekare och receptarier) kan bidra till bättre läkemedelsanvändning. Och att deras kunnande borde tas till vara bättre än i dag.

Men talar ni inte bara i egen sak när ni säger att ni kan göra mer?

– Nej, för vi kan spara lidande för patienter och pengar för samhället. Läkemedelskostnader är investeringar som syftar till hälsa, men för att läkemedelsbehandling ska ge så god nytta som möjligt och inte skapa problem behöver patienterna ofta stöd. Vi farmaceuter har en unik kompetens och kan ge det stödet.

Vad skulle ni kunna göra som ni inte redan gör?

– Uppföljning av läkemedelsanvändning är ett område vi skulle kunna jobba mycket mer med. Farmaceuter skulle även kunna arbeta med viss förskrivning. Där har Storbritannien och Norge kommit längre och varit framgångsrika. På vissa håll i världen ger farmaceuter även vaccinationer och det finns en rad andra exempel. Det gäller att engagera våra farmaceuter på apotek och låta oss inspireras av andras framgångar. Jag tycker vi är på väg åt rätt håll.

Apropå uppföljning av läkemedelsanvändning – du hade tills nyligen en drivande roll i satsningen ”Koll på läkemedel”. Är du nöjd med resultaten hittills?

–  Ja, mellan 2010 och 2018 minskade andelen personer över 80 år som fick läkemedel utskrivna som är olämpliga för äldre från 32 till 13,9 procent. Det innebär att 80 000 fler har fått en förbättrad behandling. Det känns väldigt häftigt!

Vad jobbar du med nu?

– Jag fick mitt första jobb som färdig apotekare 1976 och fortsatte sedan inom Apoteket i många olika roller genom åren. Hela tiden har det varit viktigt för mig att även ha en internationell utblick genom mitt engagemang inom den internationella farmaceutorganisationen FIP. Nu fortsätter jag med det internationella arbetet, som ordförande i FIP:s sektion för öppenvårdsfarmaci och som ordförande i FIP:s programkommitté för den årliga världskongressen.

Har yrkeslivet som apotekare blivit som du tänkte dig?

– Ja, verkligen. Det är ett fantastiskt sätt att få kombinera mina intressen för medicin, hälsa och läkemedel. Om jag fick chans att välja en gång till, skulle jag göra samma yrkesval igen.