Annons
Prestigefylld tidskrift tar ställning mot Trump
Foto: Istock

Prestigefylld tidskrift tar ställning mot Trump

I ett ovanligt utspel kritiserar tidskriften New England journal of medicine Trumps coronahantering.

9 okt 2020, kl 14:00
0

”Covid-19 har skapat en kris i hela världen. Denna kris har varit ett test på ledarskap. Utan bra alternativ för att bekämpa en ny patogen tvingades länder att göra svåra val för hur man skulle agera. Här i USA har våra ledare misslyckats med det testet. De har förvandlat en kris till en tragedi”.

Så inleds en ledare i den medicinska tidskriften New England journal of medicine. Samtliga redaktörer anser där att Trump-administrationen har misslyckats med hanteringen av coronapandemin.

Det händer mycket sällan att en ledare signeras av tidskriftens alla redaktörer, skriver det amerikanska nyhetsmediet CNN i en artikel. Till CNN säger Eric Rubin, chefredaktören för New England journal of medicine, att anledningen till att tidningen aldrig publicerar ledare om val är på grund av att de inte är en politisk tidskrift, och inte heller vill vara det. Men enligt honom handlar frågan nu om fakta, inte om åsikter.

”Till exempel fungerar masker. Social distansering fungerar. Karantän och isoleringsarbete fungerar. Det är inte åsikter. Att besluta att inte använda dem är kanske ett politiskt beslut, men att försöka föreslå att det inte är riktiga är imaginärt och farligt. Vi har inte rätt ledare för denna epidemi. Jag tror att vi behöver ett bättre ledarskap”, säger han till CNN.

I ledaren ställer sig redaktörerna frågan varför USA har hanterat pandemin så dåligt och anser att de har misslyckats i nästan varje steg. ”Vi hade blivit förvarnade men när sjukdomen kom var vi oförmögna att testa effektivt och kunde inte ens tillhandahålla den mest grundläggande personliga skyddsutrustningen till vårdpersonal och allmänhet”, skriver de.

De skriver också att testningen för sjukdomen i USA fortsätter att ligga långt efter andra länder.

”När det kommer till den största hälsokrisen i vår tid har våra nuvarande ledare visat en skrämmande inkompetents. Vi bör inte medverka till att tusentals fler amerikaner dör genom att låta dem behålla sina jobb”, avslutar redaktörerna ledaren.

Även tidskriften Scientific American har tagit politisk ställning, skriver CNN. I en ledare som publicerades i september stödde den Joe Biden i det amerikanska valet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng