Oro hos EMA för kraftigt ökad arbetsbörda
Foto: istock

Oro hos EMA för kraftigt ökad arbetsbörda

EMA flaggar för att granskning och övervakning av läkemedel mot covid-19 kommer att kräva mer resurser.

12 okt 2020, kl 10:59
0

Det finns en oro hos EMA, EU:s läkemedelsmyndighet, över hur arbetet med covid-19-behandlingar och -vacciner kommer att påverka verksamheten framöver. Vid sitt oktobermöte diskuterade EMA:s styrelse den ökade arbetsbördan.

I ett referat av mötet skriver EMA att covid-19-arbetet redan nu tar resurser från ”andra viktiga europeiska folkhälsoaktiviteter”. Exempel på insatser som får stå tillbaka är att ta fram nya riktlinjer för produktutveckling.

– Styrelsen vill framför allt flagga för medlemsländerna att EMA kommer att behöva mycket hjälp av de nationella läkemedelsmyndigheterna för att klara de ökade insatser som kommer att krävas.

Det säger Läkemedelsverkets Åsa Kumlin Howell, som representerade Sverige vid EMA-styrelsens oktobermöte.

Tidskrävande efterarbete väcker oro hos EMA

EMA ger i dagsläget hög prioritet åt att så snabbt som möjligt kunna godkänna vacciner och nya läkemedel mot covid-19. Som Läkemedelsvärlden rapporterat pågår exempelvis två löpande granskningar av vaccinkandidater och med hjälp av en sådan granskning godkändes i somras det första läkemedlet mot covid-19, Veklury (remdesivir).

Enligt information på myndighetens webbplats hade också EMA i slutet av september genomfört 30 vetenskapliga rådgivningar till utvecklare av covid-19-terapier och -vacciner. Dessutom hade myndighetens rådgivare fört diskussioner med ytterligare över 200 sådana aktörer.

– Men det som oroar mest är det efterarbete med säkerhetsövervakning som kommer att krävas när allt fler läkemedel och vacciner mot covid-19 börjar släppas ut på marknaden. Det kommer att vara jätteviktigt med god övervakning inte minst eftersom allt är så nytt och oprövat på detta område, säger Åsa Kumlin Howell.

– Och samtidigt måste myndigheten hinna med det övriga ordinarie arbetet.

Sverige redo bidra

Vid Läkemedelsverket pågår verksamhetsplaneringen för nästa år just nu för fullt. Stabschef Anette Nilsson framhåller att Sverige kommer att dra sitt strå till EMA-stacken. Redan i år deltar Läkemedelsverket, eller har deltagit, i flera granskningar inför eventuellt godkännande av covid-19-terapier och -vacciner. Och myndigheten planerar att fortsätta göra sådana insatser under 2021 liksom att hjälpa till med säkerhetsövervakningen, förklarar Anette Nilsson:

– Vi inser vikten av att bidra i det covid-19-relaterade arbetet på EU-nivå och ser detta som en av de största frågorna som vi kommer att behöva hantera under 2021.