EU:s tredje avtal om covid-19-vaccin klart
Foto: Istock

EU:s tredje avtal om covid-19-vaccin klart

EU har skrivit förköpsavtal om 400 miljoner doser av företaget Janssens covid-19-vaccin efter godkännande.

9 okt 2020, kl 09:23
0

Annons

EU-kommissionen har nu godkänt ytterligare ett förköpsavtal som ska säkra medlemsländernas tillgång till kommande covid-19-vaccin. Det amerikanska företaget Johnson & Johnsons läkemedelsföretag Janssen pharmaceutical companies ska enligt det nya avtalet leverera 200 miljoner vaccindoser till EU:s medlemsländer efter att vaccinet blivit godkänt.

Dessutom har EU-länderna möjlighet att köpa ytterligare 200 miljoner doser.

Johnson & Johnson testar för närvarande Janssens vaccinkandidat i en stor fas III-studie som startade i september. I denna studie ges vaccinet vid ett enda tillfälle. I en planerad andra fas III-studie ska försökspersonerna i stället få två vaccinationer.

Janssens vaccinkandidat är, liksom bland andra Astrazenecas, ett så kallat vektorvaccin. Företaget har tidigare använt samma teknologi i sitt EU-godkända ebolavaccin och använder den även i vaccinkandidater mot bland annat hiv och zikavirus.

Det nya avtalet är EU:s tredje förköpsavtal om covid-19-vaccin. Tidigare har avtal skrivits med Astrazeneca respektive Sanofi-Glaxosmithkline. Sammanlagt har nu EU förköpsavtal om 1,1 miljarder doser av covid-19-vaccin.

Avtal är också på gång med vaccinutvecklarna Curevac, Biontech och Moderna.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng