Annons
Vinnova satsar på elva projekt mot pandemier

Vinnova satsar på elva projekt mot pandemier

En satsning på 32 miljoner kronor ska dämpa covid-19-spridningen och förhindra nya pandemier.

8 okt 2020, kl 14:37
0

Annons

Vinnova och Vetenskapsrådet har ett regeringsuppdrag att finansiera forskning med koppling till coronapandemin. Regeringen avsatte i vårändringsbudgeten 100 miljoner kronor extra till detta.

Nu har Vinnova beslutat att inom denna satsning finansiera elva projekt med sammanlagt 32 miljoner kronor. Sex innovationsprojekt och fem förstudier får finansiering. Vissa väntas komma till nytta under den pågående pandemin medan andra ska ge ökad beredskap inför kommande pandemier.

Projekten handlar bland annat om skyddsutrustning, läkemedel och åtgärder för att begränsa smittspridning. Lunds universitet koordinerar exempelvis ett projekt där redan befintliga läkemedel screenas för att se om de har effekt på det nya coronaviruset Sars-cov-2. Det sker med en ny metod för screening i mänskliga lungceller.

I ett annat projekt arbetar företaget Curovir med att ta fram ett nytt läkemedel med bred antiviral effekt och hög tröskel för resistensutveckling. Syftet är att bygga ett skydd inför framtida pandemier med andra virus, exempelvis enterovirus.

Ytterligare ett exempel är ett projekt där Mittuniversitetet arbetar med att ta fram nya bättre andningsskydd. De ska vara gjorda av cellulosa och både mer hållbara och lättare att andas i än dagens masker som är obekväma att arbeta i under längre tid.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng