Prestigefull utmärkelse till svensk apotekarprofil
Lars-Åke Söderlund tar emot utmärkelsen FIP Fellow av Dominic Jordan, FIP:s president. Foto: FIP

Prestigefull utmärkelse till svensk apotekarprofil

Lars-Åke Söderlund har tilldelats utmärkelsen ”FIP Fellow” vid den 79:e Världsfarmacikongressen.

24 sep 2019, kl 15:58
0

Annons

I söndags inleddes den 79:e FIP-kongressen i Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten som pågår till och med torsdag.

Temat för årets kongress är ”framtidens farmaci” och i programmet märks punkter om bland annat farmacins roll i den globala flyktingkatastrofen och läkemedels roll i utvecklingen av antimikrobiell resistans och miljöföroreningar.

Under söndagens öppningsceremoni delade organisatiören FIP (International pharmaceutical federation) ut utmärkelsen ”FIP Fellow”.

Svenske apoteksprofilen Lars-Åke Söderlund hörde till en av dem som fick ta emot utmärkelsen som delas ut till medlemmar som visat upp ett starkt ledarskap och som bidragit till utvecklingen av farmacins roll internationellt, såväl vetenskapligt som praktiskt.

– Det är både roligt och hedrande, kommenterar Lars-Åke Söderlund via mejl från Abu Dhabi. Utmärkelsen är ett bevis för att man har lyckats bidra till utvecklingen av farmacin och apotekens roll i olika länder. Själva arbetet i FIP är också en belöning eftersom man får lära sig så mycket om just detta och om intressanta forskningsprojekt inom apoteksområdet i olika länder.

Vid utdelningen av utmärkelsen sade FIP:s vice president Eeva Teräsalmi bland annat att “Dr Söderlund är en utvecklare i ordets sanna mening” och lyfte fram projektet Koll på läkemedel, som Lars Åke Söderlund är ordförande för.

“Hans arbete med Koll på läkemedel har lett till att över 200 000 patienter över 80 år har fått bättre terapi”, sade hon.

Förutom arbetet med Koll på läkemedel arbetar Lars-Åke Söderlund också återkommande som föreläsare och konsult i Kina kring utvecklingen av apotekens roll i ett hållbart vårdsystem.

Lars-Åke Söderlund har också varit ledamot i Apotekarsocietetens styrelse under ett antal år fram till 2018, då hans mandatperiod gick ut.