Annons
Årets farmaceut heter Gunilla Osswald
Gunilla Osswald är Årets farmaceut 2019.

Årets farmaceut heter Gunilla Osswald

Den senaste att få Sveriges farmaceuters årliga utmärkelse är Bioarctics vd Gunilla Osswald.

25 sep 2019, kl 13:23
0

Annons

Samma år, 1983, som Gunilla Osswald tog examen som apotekare vid Uppsala universitet instiftades priset Årets farmaceut av dåvarande läkemedelsföretaget Bristol Myers AB. I år, 37 år senare, tilldelas Gunilla Osswald priset, som förutom äran består av 10 000 kronor.

– Det är jätteroligt, jag är glad och hedrad, särskilt som en av mina stora förebilder, professor Margareta Hammarlund Udenaes, är en tidigare pristagare, säger Gunilla Osswald till Svensk Farmaci.

Sedan 2014 är Gunilla Osswald vd för biofarmabolaget Bioarctic som framför allt är inriktade på forskning och läkemedelsutveckling inom alzheimer och parkinson. En av bolagets antikroppar, BAN2401, utvärderas just nu i en internationell fas III-studie som drivs av läkemedelsföretagen Eisai och Biogen, något som Läkemedelsvärlden skrivit om tidigare.

I mitten av 1990-talet disputerade Gunilla Osswald i biofarmaci och farmakokinetik vid Uppsala universitet och arbetade därefter på Astrazeneca i många roller fram till företagets nedläggning av forskningsverksamheten i Södertälje.

Priset Årets farmaceut delas ut av Sveriges farmaceuters styrelse och i motiveringen till valet av årets mottagare anges bland annat att ”Gunilla är i dag den enda farmaceuten som är VD för ett börsnoterat företag. Med sin gedigna karriär och omvittnat goda ledaregenskaper är hon en källa till inspiration för andra farmaceuter och farmacistuderande!”.

Även priset Årets farmacistudent delades ut och det gick till Sözdar Bakir, som studerar apotekarprogrammet vid Uppsala universitet.