Apotek i Barkarby får slå igen omedelbart

Apotek i Barkarby får slå igen omedelbart

Läkemedelsverket stänger apoteket med omedelbar verkan efter inspektion som visade omfattande brister.

25 sep 2019, kl 14:02
0

Det var vid en inspektion i augusti i år som Läkemedelsverket upptäckte bristerna som ledde till beslutet att stänga apoteket i Barkarby. Bland annat saknades en fungerande egenkontroll och det fanns omfattande brister i hantering av narkotikaklassade läkemedel, liksom i förvaringen av läkemedel.

Vid inspektionen hittades också manipulerade recept som expedierats vid apoteket och den läkemedelsansvarige har enligt Läkemedelsverket ”uppvisat bristande kunskaper och förståelse för gällande regelverk”.

– Reglerna för att driva apotek syftar främst till att patienten får säkra och fungerande läkemedel, säger Martin Lindblom, gruppchef för apotekstillsynen vid Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande. Den här aktören har tydligt brutit mot en rad bestämmelser, så vårt beslut är välgrundat.

Beslutet innebär att apoteket måste upphöra med verksamheten med omedelbar verkan. Dessutom ska apoteket vidta åtgärder för att säkerställa att patienter kan hämta ut läkemedel vid andra apotek, samt kassera de läkemedel som finns i lager.