Svensk apotekare vald till internationell toppost
Lars-Åke Söderlund

Svensk apotekare vald till internationell toppost

Apotekaren Lars-Åke Söderlund har blivit vald till vice president i farmaceutorganisationen FIP.

24 sep 2021, kl 09:27
0

Den svenska apotekaren Lars-Åke Söderlund är sedan någon vecka vice president i den internationella farmaceutfederationen FIP. Han valdes med god majoritet i konkurrens med två andra nominerade.

– Det känns hedrande. Och det ska bli kul att få representera svensk farmaci på den nivån, säger han till Läkemedelsvärlden.

Lars-Åke Söderlund har under många år arbetat både yrkesmässigt och ideellt för bättre läkemedelsanvändning och för att utveckla farmaceuters möjligheter att bidra till detta mål. Han har bland annat varit drivande i satsningen Koll på läkemedel för bättre läkemedelsanvändningen för äldre.

Men han har länge även haft ett internationellt engagemang i farmacifrågor. 1987 deltog han i sin första internationella FIP-kongress. År 2013 blev han ordförande i FIP:s sektion för öppenvårdsfarmaci och 2015 även ordförande i FIP:s programkommitté för den årliga världskongressen.

När han nu är vice FIP-president så lämnar han rollen som sektionsordförande. Men i programkommittén fortsätter han. Denna förbereder som bäst programmet för den världskongress som blivit uppskjuten två gånger men förhoppningsvis kan genomföras i Sevilla 2022.

– Nu är vi ganska säkra på att den kommer att kunna bli av nästa år. Förmodligen som ett hybridmöte.

Han ser fram emot det nya uppdraget som vicepresident, som han räknar med blir mer eller mindre ett heltidsjobb.

– Utvecklingen för farmacin och apoteken är mycket positiv för närvarande. På många håll har pandemin påskyndat processen genom att apoteken varit öppna när allt annat varit stängt och har kunnat användas som resurser för vården.

– Det är jätteroligt att få bidra i detta genom arbetet med FIP:s strategiska utveckling.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng