Så ska farmaceuter bidra i kampen mot coronaviruset

Så ska farmaceuter bidra i kampen mot coronaviruset

Farmaceuter kan och ska medverka i kampen mot det nya coronaviruset, skriver organisationen Fip.

7 feb 2020, kl 10:02
0

Annons

Farmaceuter och annan apotekspersonal kan vara viktiga i kampen mot det nya coronaviruset. Det framhåller den internationella farmaceutiska organisationen Fip, Fédération internationale pharmaceutique. Fip har nu publicerat särskilda riktlinjer för hur farmaceuter och andra apoteksanställda bör arbeta för att hjälpa till att förebygga spridning av viruset 2019-nCoV.

Fip tog fram dokumentet efter att världshälsoorganisationen, WHO, förklarat utbrottet av det nya coronaviruset för ett internationellt hot mot människors hälsa. De nya riktlinjerna vänder sig främst till anställda vid öppenvårdsapotek och sjukhusapotek runt om i världen.

Farmaceuter bör ge råd om coronaviruset

– Eftersom apotek ofta är människors första kontaktpunkt med vården och fall av det nya viruset redan finns i ett antal länder, är det viktigt att all apotekspersonal är väl informerad och förberedd.

Det säger i ett pressmeddelande Jane Dawson, Fip, som har lett arbetet med riktlinjerna. Dokumentet innehåller information om vad som hittills är känt om viruset och går utförligt igenom åtgärder för att förebygga smittspridning. Några exempel är detaljerad information om hur man använder en ansiktsmask och instruktioner om tillverkning av effektiva desinfektionsmedel.

Apoteken får även information om bland annat vilken utrustning de bör ha i lager för förebyggande insatser och hur laboratorietesterna görs.

Kinesiska farmaceuter delar sin kunskap

Riktlinjerna ägnar också mycket utrymme åt vilka råd apoteken bör ge sina kunder i olika situationer. En särskild avdelning avlivar vanliga myter om viruset. Riktlinjerna bemöter myter om bland annat att fyrverkerirök, munskölj, näsrensning, sesamolja eller vitlök hjälper, med fakta.

En virolog och en apotekare från Kina har deltagit i arbetet med Fip-riktlinjerna. De representerar Fip:s kinesiska medlemsorganisation, Chinese pharmaceutical association, CPA, som redan tidigt under utbrottet började arbeta med dessa frågor. CPA har även tagit fram nationella rekommendationer för behandling av 2019-nCoV och dessa finns med i det internationella dokumentet.

– Även om CPA:s rekommendationer är anpassade till apotekssystemet i Kina innehåller det värdefull kunskap som kan användas av farmaceuter världen runt, säger Jane Dawson.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng