Samma risk med diklofenak och etoricoxib

Risken att drabbas av stroke eller hjärtinfarkt är inte större vid användning av COX 2-hämmaren etoricoxib än om man behandlar med diklofenak. Det visar resultaten från en ny stor studie.

14 nov 2006, kl 17:55
1

Risken för att patienter med reumatism drabbas av trombotiska kardiovaskulära händelser är inte större vid användning av COX 2-hämmaren etoricoxib (Arcoxia) än om man använder diklofenak. Det visar resultat från den största och längsta studieprogrammet, MEDAL, på artrit som hittills genomförts.

Det har funnits oro för att MSD:s Arcoxia liksom deras indragna COX 2-hämmare Vioxx skulle öka risken för bland annat hjärtinfarkt och stroke. Men utifrån den här studien som publiceras i senaste numret av Lancet är risken inte större än vid användning av diklofenak, det mest förskrivna NSAID-medlet i världen.

När det gäller andra biverkningar uppvisar de två substanserna skillnader. Etoricoxib visade sig ha färre övre gastrointestinala biverkningar, som till exempel magsår och blödningar. Men risken för livshotande GI-biverkningar var samma för båda substanserna.

Utsättande av etoricoxib, på grund av högt blodtryck, var vanligare än för diklofenak, medan utsättande på grund av magproblem var vanligare bland de som fick diklofenak.

I studieprogrammet som finansierats av MSD ingick drygt 34 000 patienter med antingen osteoartrit eller ledgångsreumatism som var 50 år eller äldre. I genomsnitt fick patienterna 18månaders behandling

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. de lagliga knarklangarna.

    Ett läkemedel som riskerar att döda patient istället för att hela vill jag inte kalla läkemedel…

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng