Salt i läkemedel ökar risk för hjärtsjukdom

Personer som tar läkemedel med natrium har en högre risk för hjärt-kärlsjukdom visar en studie.

28 nov 2013, kl 11:03
2

Annons

Att salt ökar risken för hjärt-kärlsjukdom är belagt i vetenskapliga studier. Men nu visar en brittisk studie att läkemedel som tas som brustabletter eller lösning är natriumrika. En person som tar maxdosen av vissa läkemedel kan få i sig mer än det rekommenderade dagliga intaget av salt.

Forskare vid Dundee universitet och University College London har följt nästan 1,3 miljoner brittiska patienter över 18 år som mellan 1987 och 2010 förskrivits åtminstone två läkemedel som innehöll natriumsalter. Forskarna inkluderade 24 läkemedel som gavs som brustabletter eller lösningar. Patienterna följdes i snitt i drygt sju år. 

Under uppföljningstiden drabbades 61 000 patienter av en hjärt-kärlhändelse. När forskarna kontrollerade för till exempel BMI, rökning, alkoholkonsumtion och andra läkemedel fann forskarna en 16 procents ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar hos patienterna som åt saltrika läkemedel jämfört med patienter som fick andra läkemedel. Det fanns också en ökad risk för patienterna att få högt blodtryck. Den totala dödsrisken var 28 procent högre.

Läkarna menar att det bör finnas en varning på läkemedelsförpackningarna och att de bör förskrivas med försiktighet och att patienterna bör följas upp.

Studien har publicerats i BMJ.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Varför inte namnge de salthaltiga medicinerna i artikeln?
    Att utesluta fakta i en sådan här rapport gör inte rapporten särskilt trovärdig den får en kvällstidningsstuk.

  2. Det var på grund av att listan var så lång, men några av läkemedlen var paracetamol brustablett 500 mg, metoklopramid med ASA 450 mg och 200 mg ibuprofenlösning.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng