Nya behandlingsriktlinjer mot allvarlig tarminfektion

Med nya behandlingsriktlinjer mot Clostridium difficile-infektioner hoppas man kunna minska förekomsten av infektionerna.

28 nov 2013, kl 09:37
0

Clostridium difficile-infektion, CDI, orsakas av tarmbakterien Clostridium difficile, och är en vanlig infektion på sjukhus. Bakterien kan finnas naturligt, men när den normala tarmfloran rubbas i samband med främst antibiotikabehandling, kan bakterien växa till och orsaka en allvarlig inflammation.

De senaste åren har förekomsten ökat, särskilt bland äldre patienter. De kan drabbas av allt från lindriga diarréer till en mer svårartad variant med hög feber och blodiga diarréer. Den allvarligaste varianten kan vara livshotande. Det är vanligt med återfall vid Clostridium difficile-infektion.

Det europeiska sällskapet för klinisk mikrobiologi och infektionssjukdomar, ESCMID, har tillsammans med internationella infektionsexperter tagit fram nya behandlingsriktlinjer för CDI. De innebär bland annat att man klassificerar allvarlighetsgraden av infektionen och anpassar behandlingen därefter.

För allvarliga CDI-fall rekommenderas främst fekalietransplantation. För mindre allvarliga fall av CDI rekommenderas främst antibiotikabehandling. Tidigare har metronidazol och vankomycin rekommenderats, men förra året godkändes Dificlir (fidaxomicin) mot sjukdomen. Det preparatet har nu inkluderats i behandlingsrekommendationerna.
– Dificlir är ett fruktansvärt dyrt preparat, men det är mycket bra. Det finns med i behandlingsrekommendationerna eftersom det halverar antalet återfall. Det kan motivera kostnaderna, säger Torbjörn Norén, infektionsläkare som arbetar med smittskydd och vårdhygien vid Örebro universitetssjukhus.

I många länder har en ökad resistensutveckling lett till att metronidazol, så kallad Flagylbehandling, inte kunnat användas. Sverige och Norge har inte påverkats utan kunnat fortsätta använda preparatet. Därför är Torbjörn Norén tveksam till behandlingsriktlinjernas betydelse i Sverige.
– Eftersom vi inte haft en försämrad effekt av Flagylbehandling, så blir det svårt att föra in ett dyrt preparat. Det är nog lättare att räkna hem de ökade läkemedelskostnaderna i till exempel Storbritannien eller USA genom minskade antal fall. Det är synd att Dificlir är så dyrt, eftersom jag inte kan använda det så mycket som jag skulle vilja.

En behandlingsomgång med Dificlir kostar cirka 14 500 kronor och preparatet ingår inte i läkemedelsförmånen.

Enligt en undersökning har Sverige högre förekomst av Clostridium difficile-infektioner på sjukhus än övriga europeiska länder. Infektionsläkaren Torbjörn Norén tror inte att det innebär att Sverige har fler faktiska fall.
– Vi är bättre på att diagnosticera och registrera fallen. Finland ligger också i topp i undersökningen, och de är lika bra på att diagnosticera som vi. Jag tror att Sverige hamnar mest rätt och de andra länderna undervärderar antalet fall.