Annons

Roche begärde ut statistik
om konkurrenternas läkemedel

Företaget Roche har begärt att få ut detaljerad statistik över hur konkurrenternas läkemedel används på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Uppgifterna har inte lämnats ut, men företaget har troligen rätt till dem.

14 nov 2003, kl 15:27
0

Som en del i marknadsföringen av läkemedlet NeoRecormon (ett blodbristpreparat) har läkemedelsföretaget Roche begärt ut statistik över användningen av det och konkurrenternas preparat, Aranesp och Eprex, på Akademiska sjukhusets avdelningar.
Men sjukhuset har vägrat att lämna ut uppgifterna.
Frågan som ingen än så länge prövat i högre instans är om uppgifterna, alltså vilka kliniker eller avdelningar som rekvirerar vilka preparat inom ett sjukhus/landsting, är offentliga.
Kjell Runeskjöld på Roche, som bad om statistiken, har inte heller gått vidare.

Stämplad som bråkstake
? Jag har rätt till uppgifterna. Men ett enskilt företag kan inte driva det här, då blir man stämplad som en bråkstake och ligger illa till i fortsättningen.
Att statistiken om hur olika läkemedel används på ett sjukhus olika avdelningar eller kliniker eller på landstingens olika vårdcentraler är offentlig, tror de flesta som Läkemedelsvärlden talat med. Det finns ingen laglig täckning för att inte lämna ut statistiken.
Men frågan har inte prövats i högre instans. Det skulle uppfattas som en fientlig handling säger såväl företag som personer inom landstingen.
I sitt avslag på företagets begäran hänvisar sjukhuset till de avtal och riktlinjer som finns mellan Apoteket, Landstingsförbundet och Läkemedelsindustriföreningen, Lif.
? Roche har försökt sig på att efterfråga offentliga uppgifter. Men jag tycker nog man ska vara lite försiktig, säger Richard Bergström, Lif.
? Den överenskommelse vi har med de andra parterna om detaljeringsnivån på uppgifterna är rätt rimlig.

Konstig affärsverksamhet
? De ville kartlägga användningen av konkurrenternas läkemedel för att använda det i sin marknadsföring. Vi svarade att vi anser det vara ett konstigt sätt att bedriva affärsverksamhet, säger Torbjörn Söderström, ordförande i Läkemedelsrådet på Akademiska sjukhuset.
? Vi ville använda statistiken för att se vad man kunde spara på olika avdelningar om man använde vårt preparat, förklarar Kjell Runeskjöld.
Nu blev det i alla fall en kampanj, men företaget fick nöja sig med jämförande siffror på sjukhusnivå.