Annons
Recept på blodtrycksmedel fortsatte uppåt 2021

Recept på blodtrycksmedel fortsatte uppåt 2021

I genomsnitt hämtade drygt var femte person i Sverige ut ett recept på blodtrycksmedicin under förra året.

5 apr 2022, kl 09:54
0

Användningen av blodtrycksmedicin fortsätter öka i vårt land. Det visar Socialstyrelsens nya rapport ”Statistik om läkemedel 2021”. Rapporten visar även att den totala läkemedelsanvändningen i Sverige fortsätter sin gradvisa ökning.

Blodtrycksmedicin fortsätter öka hos båda könen

Under 2021 hämtade 73 procent av kvinnorna och 58 procent av männen ut minst ett receptförskrivet läkemedel. Siffrorna ligger på ungefär samma nivå som till exempel 2018. Men det syns ändå en sakta uppåtgående trend i den totala läkemedelsanvändningen räknat i antalet dygnsdoser per invånare ända sedan 2014. Från 2020 till 2021 var ökningen en procent.

Den grupp av receptläkemedel som flest personer använder är blodtryckssänkare. En dryg femtedel av befolkningen (21 procent) hämtade ut minst ett sådant recept under fjolåret. Användningen av blodtrycksmedicin har ökat med fem procent bland män och tre procent bland kvinnor de senaste fem åren. Ofta använder en patient flera blodtryckssänkare i kombination.

Fyra typer

Den mest förskrivna typen av blodtrycksmedicin är i dag läkemedel som påverkar renin-angiotensinsystemet. Läkare förskriver oftare denna läkemedelstyp till män än till kvinnor, men användningen har ökat hos båda könen sedan 2017.

Den näst vanligaste typen är betareceptorblockerare som skrivs ut oftare till kvinnor än till män och där förskrivningen går nedåt hos båda könen.

På tredje plats kommer kalciumantagonister där det syns en ökning för både kvinnor och män.

Minst vanliga är diuretika, vätskedrivande medel. Det är oftare kvinnor än män som får dem, men förskrivningen minskar för båda könen.

Läkemedel till barn

Socialstyrelsens nya statistikrapport visar också att de vanligaste läkemedelsgrupperna utöver blodtryckssänkare är smärtstillande, antibiotika, allergimedel och antidepressiva läkemedel.

Under 2021 ökade användningen av alla dessa utom antibiotika som minskade. Den allra vanligaste läkemedelssubstansen på recept både bland män och kvinnor var smärtlindraren paracetamol. Att använda smärtläkemedel är vanligare bland kvinnor och män med enbart grundskoleutbildning än bland jämnåriga med högre utbildning.

När det gäller läkemedel till barn är allergimediciner den vanligaste läkemedelsgruppen. tolv procent av barnen under 18 år fick recept på sådana läkemedel under 2021. Drygt åtta procent fick läkemedel mot astma.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng