Annons
Pfizers vaccin ger 94-procentigt skydd hos äldre

Pfizers vaccin ger 94-procentigt skydd hos äldre

Pfizer och Biontech har nu slutfört den stora fas III-studien av sin vaccinkandidat mot covid-19.

18 nov 2020, kl 14:35
0

Pfizers vaccin mot covid-19 har den senaste tiden skaffat sig rejält utrymme i nyhetsmedierna. För knappt två veckor sedan gick företaget till exempel ut med lovande preliminära data om skyddseffekten hos det vaccin som Pfizer utvecklar tillsammans med partnern Biontech. Några dagar senare kom också nyheten att EU tecknat ett förköpsavtal om Pfizers vaccin. Ett avtal som den svenska regeringen i går beslutade att Sverige ska ansluta sig till.

I dag meddelar de båda företagen att fas III-studien av BNT162b2, som vaccinkandidatens beteckning lyder, nu är slutförd. Över 43 000 personer i olika åldrar och av varierande etnisk bakgrund har deltagit. Enligt företagen är vaccinets skyddseffekt mot symtomgivande covid-19 i genomsnitt 95 procent.

Pfizers vaccin skyddade även äldre

Under uppföljningen konstaterades 170 fall av covid-19 bland deltagarna i studien. 162 av dem som insjuknade tillhörde placebogruppen och endast åtta den grupp som hade fått vaccinkandidaten. I tio fall handlade det om allvarlig covid-19, endast en av personerna med allvarlig infektion hade fått vaccinkandidaten.

Bland personer över 65 år var skyddseffekten 94 procent.

Företagen framhållet också att vaccinet hittills visat sig ha en gynnsam biverkningsprofil. De enda allvarligare biverkningarna som drabbade fler än två procent var trötthet och huvudvärk efter vaccinationen. Äldre hade färre biverkningar än yngre.

– Resultaten av studien markerar ett viktigt steg i den här historiska åtta månader långa resan för att få fram ett vaccin som kan hjälpa till att få ett slut på denna förödande pandemi, säger Pfizers vd och styrelseordförande Albert Bourla i ett pressmeddelande.

Ansökan inom kort

I pressmeddelandet meddelar företagen även att de inom några dagar kommer att ansöka hos den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA om akutgodkännande av vaccinet. Hos EU:s läkemedelsmyndighet EMA pågår sedan några veckor en så kallad ”rolling review”, löpande granskning, av Pfizers vaccin för att eventuellt kunna godkänna det.

Pfizers och Biontechs vaccinkandidat är ett så kallat mRNA-vaccin. Det består av syntetiskt mRNA som kodar för ett ytprotein på det nya coronaviruset, sars-cov-2. När detta mRNA kommer in i kroppens celler börjar de producera ytproteinet. Immunsystemet upptäcker det främmande proteinet och producerar antikroppar mot det. Dessa skyddar sedan personen mot covid-19.

En annan vaccinkandidat som bygger på samma teknik är företaget Modernas. Moderna meddelade nyligen att preliminära data tyder på att dess vaccin har en nästan 95-procentig skyddseffekt.

En ännu obesvarad fråga är hur länge vaccinernas skyddseffekt håller i sig.

En annan är hur stor tillgången på vaccinerna i olika delar av världen kommer att vara om de blir godkända. Företagen uppger att de ligger långt fram i planeringen för att få i gång storskalig produktion, men vad det innebär i praktiken återstår att se.

Både Modernas och Pfizers vaccin ska ges i två doser. En skillnad mellan vaccinerna är att Pfizers vaccin måste förvaras och transporteras mycket kallt.