Annons
Fem frågor till Gerd Lärfars, ordförande i NT-rådet
”Högre ribba för läkemedel med stor osäkerhet”
Gerd Lärfars.

”Högre ribba för läkemedel med stor osäkerhet”

Läkemedelsvärlden talade med Gerd Lärfars om att pandemin tvingar fram fler nej till nya läkemedel.

18 nov 2020, kl 15:06
0

I poddserien Rådet belyser NT-rådet, regionernas gemensamma organ för nationellt införande av nya terapier, aktuella ämnen på läkemedelsområdet. I det senaste avsnittet diskuterar NT-rådets experter hur covid-19-pandemin påverkar sjukvårdens möjligheter att satsa på nya dyra läkemedel. En av de medverkande är rådets ordförande Gerd Lärfars.

Varför gjorde ni det här poddavsnittet?

– Vi vill vara transparenta om vårt arbete och poddarna är ett bra sätt att lyfta fram viktiga frågor som vi diskuterar. Just det här avsnittet handlar om ett ökande behov av prioriteringar som varit aktuellt länge, men som har förstärkts av pandemin. Vi vill föra ut diskussionen om att vi måste välja vilka av de nya läkemedlen vi tar in i vården och att detta behov av prioriteringar kommer att öka.

På vilket sätt påverkar pandemin möjligheterna att införa nya terapier?

– Regionernas ekonomi har under en rad år blivit allt mer ansträngd, bland annat på grund av den demografiska utvecklingen. Covid-19-pandemin riskerar att förvärra läget genom minskade skatteintäkter, försämrad folkhälsa och ökande vårdbehov. Detta gör det ännu viktigare för NT-rådet att hjälpa regionerna att lägga sina resurser på sådana behandlingar som är kostnadseffektiva.

Betyder det att ni oftare kommer att säga nej till nya terapier?

– Det kan det göra. Ribban måste bli högre för läkemedel där det råder stor osäkerhet om den faktiska kliniska nyttan. Många nya läkemedel mot sällsynta och allvarliga tillstånd blir godkända efter prövning i mycket små grupper och under ganska kort tid. Då är det ofta fortfarande osäkert hur stor och hur långvarig den kliniska effekten faktiskt är. Hittills har vi accepterat ganska stora osäkerheter. Vi behöver bli tydligare och kanske mer kritiska.

Vad menar du med att ni ska bli tydligare?

– Det gäller att tydligt tala om varför vi säger ja eller nej. Vi behöver spetsa vårt arbete med att värdera och beskriva osäkerheter kring nya behandlingar. Det är en hjälp som vården efterfrågar. Även när vi lämnar ”kan”-rekommendationer som lämnar öppet för regionerna själva att bestämma är det viktigt med tydlighet kring osäkerheterna.

Kommer ni att få mer att göra under kommande år?

– Ja, jag tror att NT-rådet kommer att få fler läkemedel att ta ställning till. Regionerna efterfrågar allt mer nationell samverkan kring nya terapier. Förr togs fler beslut på regional nivå, men i dag vill regionerna oftare att vi ska göra lika inom landet.