Annons
Coronatest för hemmabruk har godkänts i USA
Foto: istock

Coronatest för hemmabruk har godkänts i USA

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har för första gången godkänt ett coronatest för hemmabruk.

19 nov 2020, kl 09:56
0

Annons

Ett coronatest för hemmabruk har fått ett akutgodkännande av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA. Det är första gången som FDA godkänner ett test för covid-19 som användaren ska hantera helt och hållet på egen hand.

Testet kommer att vara receptbelagt i USA och ger svar på cirka 30 minuter. Vården ska kunna skriva ut det till personer över 13 års ålder som misstänks ha en pågående infektion med covid-19. Personen tar själv prov med en testpinne i båda näsborrarna. Provet placeras i en liten behållare som trycks ned in i en batteridriven testenhet.

En lampa blinkar medan provet analyseras och inom ungefär en halvtimme ger ett grönt ljus antingen beskedet ”positive” eller ”negative”. Instruktioner som följer med testet talar om hur personen ska agera vid ett positivt respektive negativt provsvar.

Testet är även godkänt för provtagning av personer under 14 år, men då måste den utföras av vårdpersonal.

De tester som sjukvården i Sverige vanligen använder för att påvisa pågående covid-19 är så kallade PCR-tester. Då sker analysen i ett laboratorium och det kan dröja ett par dagar innan personen får svar.

Liksom dessa PCR-tester utvinner det nya amerikanska hemtestet RNA från eventuella sars-cov-2-virus i provet. Denna molekylärt baserade teknik gör enligt företaget  testet känsligare och säkrare än de antigentester som i dag ofta används som snabbtest för covid-19, också i vårt land. Det nya testet ska ha en känslighet på 94,1 procent och en specificitet på 98 procent.

Tillverkaren uppger att dess coronatest för hemmabruk kommer att bli tillgängligt i Kalifornien och Florida inom kort, och i övriga USA under våren 2021.

Även i andra delar av världen, bland annat i Sverige, arbetar många forskare med att ta fram enklare covid-19-tester som ger svar snabbt och samtidigt har hög säkerhet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng