Annons
FORSKARE I FOKUS
Jan Holmgren utvecklar koleravaccin i kapselform
Jan Holmgren Foto: Anna Bäsén

Jan Holmgren utvecklar koleravaccin i kapselform

Jan Holmgren uppfann det första effektiva drickbara koleravaccinet. Nu utvecklar han det i kapselform.

6 maj 2024, kl 15:15
0

"Jag tänkte att jag skulle se den tredje generationens koleravaccin komma nära marknaden. Sen kan jag stryka med."

Seniorprofessor Jan Holmgren har forskat fram världens första effektiva drickbara vaccin mot kolera, Dukoral. Han har fått en rad priser för sina banbrytande upptäckter som räddat oräkneliga liv.

Senast var Göteborgsforskaren i Seoul för att ta emot det stora och prestigefyllda priset IVI SK Bioscience Park MahnHoon award, som Läkemedelsvärlden tidigare rapporterat.

Priset delas ut av det Internationella vaccininstitutet (International vaccine institute, IVI) och vaccinföretaget SK bioscience.

Jan Holmgren huvudtalare på invigningen

Jan Holmgren var också huvudtalare när det Internationella vaccininstitutet officiellt invigde sitt Europakontor i fredags.

Institutets nya kontor ligger i Karolinska institutet science park i Solna.

Läkemedelsvärlden var på plats och passade på att intervjua hedersgästen.

Jag måste gratulera först förstås! Hur känns det att få ta emot det här priset?

– Jo, tack så mycket! Det kom alldeles oväntat, det här hade jag ingen aning om. Det är väldigt hedersamt och stort. Det har blivit kanske det finaste vaccinpriset i världen.

Jan Holmgren uppfann Dukoral

Jan Holmgrens första koleravaccin, Dukoral, registrerades redan 1993. Men det var först efter det stora kolerautbrottet på Haiti 2010 som Världshälsoorganisationen, WHO, fullt ut anammade användningen av koleravaccin i kampen mot kolera.

– Man var orolig för att om man hade något som var så effektivt och inriktat på en sjukdom, koleravaccin, så skulle det kanske göra att länderna inte investerade tillräckligt i att förbättra behandlingen av alla diarrésjukdomar. Och att de kanske inte skulle bygga ut vatten och sanitet, och så vidare, berättar Jan Holmgren.

Vid det stora kolerautbrottet på Haiti dog 10 000 personer, snabbt.

Smittan spreds med FN-trupper. Det gjorde det hela till en storpolitisk fadäs.

– Man hade så dålig effekt av de normala metoderna och det fanns dessutom risk att kolera skulle kunna sprida sig till USA. Då bestämde sig WHO snabbt för att börja använda koleravaccin maximalt, både för att förebygga kolera och för att kontrollera kolerautbrott.

”Situationen är värre än någonsin”

WHO inrättade ett globalt nödlager av oralt koleravaccin år 2013. Hittills har mer än 150 miljoner vaccindoser distribuerats i 25 länder.

– Det har varit det viktigaste instrumentet för att bekämpa kolera, säger Jan Holmgren.

Men världen behöver långt mer koleravaccin än vad som tillverkas.

– Problemet är att det bara finns produktionskapacitet för 40-50 miljoner doser per år. Men behovet är snarare omkring 150 miljoner doser, berättar han.

– Situationen är värre än någonsin. Kolera har haft ett stort uppsving i världen och ökat sedan 2021. Det har uppstått en desperat brist på koleravaccin i världen.

Klimatförändringar och krig påverkar

Ökningen av smittan har flera olika orsaker, berättar Jan Holmgren. Covid-19 störde mycket och ökade fattigdomen i många utsatta områden.

Klimatförändringar förvärrar situationen ytterligare. Dessa leder till extremväder, som kraftiga regn och översvämningar.

– Då kollapsar de usla sanitetssystem som finns och helt plötsligt får man koleraförorenat vatten.

Även konflikter och krig, som förstör vatten- och sanitetsstrukturer, ökar risken för kolera.

– Jemen har varit ett jätteproblem i snart tio års tid. Det finns stor risk för kolera i Gaza, men även i Ukraina, säger Jan Holmgren.

Fast det går att kontrollera kolera, framhåller Jan Holmgren. Om viljan finns. För vaccin i sig räddar inte liv. Men vaccinationer räddar liv.

– Verktygen finns. Det är politik och pengar som avgör, konstaterar han.

Det finns ljus i tunneln

WHO har förhandsgodkänt tre orala koleravaccin, Dukoral, Shanchol och Euvichol-Plus.

Det Internationella vaccininstitutet arbetar med att sprida teknologin så att låg- och medelinkomstländer själva ska kunna tillverka koleravaccin.

Det är viktigt att öka produktionen och göra koleravaccin billigare. Här hjälper forskarna till.

– Det finns ljus i tunneln, säger Jan Holmgren.

Han pratar om andra generationens drickbara koleravaccin som är enklare och billigare att tillverka. Ett sådant är Euvichol-S som är godkänt i Korea och som förhandsgodkändes av WHO tidigare i april. Det innehåller två komponenter istället för de ursprungliga fem som Dukoral innehåller.

– Man kan öka produktionen och göra vaccinet billigare.

Nytt innovativt koleravaccin

Jan Holmgren är själv med och tar fram ett annat nytt och billigare drickbart koleravaccin som heter Hillchol.

– I Göteborg har vi, framför allt mina medarbetare, gjort ett enkomponentsvaccin på ett lite mer innovativt sätt.

Det nya vaccinet består av en enda genetiskt manipulerad och inaktiverad kolerabakteriestam.

– Vi räknar med att det ska skydda minst lika bra som mångkomponentvacciner. De stora prövningarna av vaccinet har visat att det ger samma typ av immunsvar.

Kan tillverka koleravaccin för halva priset

Enkomponentsvaccinet går att tillverka i ännu större skala och ännu billigare, tror Jan Holmgren. Det bör gå att göra vaccinet för under en dollar per dos, berättar han. Idag kostar en vaccindos ungefär två dollar.

Jan Holmgren förväntar sig att Hillchol blir godkänt i Indien och av WHO under det här året.

– Det kanske kan hjälpa till att förbättra situationen under 2025.

Gör koleravaccin i kapselform

Nu är nästa steg den tredje generationens koleravaccin.

Jan Holmgren kallar det nya vaccinet, DuoChol, för ”ett förbättrat Dukoral i en kapsel”. Vaccinet ska skydda mot både kolera och den vanliga diarrésjukdomen ETEC.

– Vaccinet är utvecklat i Göteborg. Hittills har det visat sig fungera väldigt bra på laboratoriet och i försöksdjur, berättar Jan Holmgren.

De utvecklar läkemedlet i samarbete med Internationella vaccininstitutet, IVI.

Vaccin som klarar värme

Göteborgsforskarna arbetar nu tillsammans med svenska läkemedelsföretaget NorthX för att läkemedlet ska kunna användas i kliniska prövningar.

– Vi gör en torrformulering och stoppar in det i en kapsel. Det gör att vaccinet blir helt värmestabilt. Då kan vi helt undvika kylkedjan.

Forskarna har hittills kunnat visa att vaccinet är stabilt i 40 grader i 21 månader.

– Det går att transportera utan kylkedja, tar mindre plats än flytande koleravaccin och kan användas direkt ute i fält. Men det kan kan komma ut på marknaden tidigast 2028.

Slutligen, vad är det som driver dig?

– Engagemanget i världens sjukvårdsproblem har funnits där hela tiden. Forskningen i sig har varit spännande. Det har varit en belönande och tillfredsställande karriär.

– Jag tänkte att jag skulle se den tredje generationens koleravaccin komma nära marknaden. Sen kan jag stryka med.