Ännu ett pris för banbrytande koleravaccin
Professor Jan Holmgren, Sahlgrenska akademin. Foto: Malin Arnesson.

Ännu ett pris för banbrytande koleravaccin

Seniorprofessor Jan Holmgrens forskning lade grunden för det första effektiva koleravaccinet.

2 apr 2024, kl 11:57
0

Jan Holmgren är seniorprofessor i medicinsk mikrobiologi vid Göteborgs universitet. Han är en forskare som fått se sina upptäckter rädda många liv, inte minst bland barn, runt om i världen.

Jan Holmgrens forskning, som startade på 1970-talet, lade grunden till världesn första effektiva drickbara vaccin mot kolera, Dukoral. Han bidrog också till teknologiöverföring som har gjort att fattiga länder själva kan tillverka vaccinet.

Genom åren har han fått en rad prestigefyllda priser och andra utmärkelser för dessa insatser. Läkemedelsvärlden rapporterade till exempel 2019 när Jan Holmgren fick det stora internationella folkhälsopriset Prince Mahidol award.

Nytt pris till Jan Holmgren

Nu är det dags igen. Den här gången är det Internationella vaccininstitutet (International vaccine institute, IVI) och vaccinföretaget SK bioscience som tillsammans tilldelar Jan Holmgren det prestigefyllda Park MahnHoon award.

Det delas ut varje år och är uppkallad efter företagets tidigare vice styrelseordförande Park MahnHoon.

– Professor Jan Holmgren ledde utvecklingen av världens första drickbara koleravaccin som har räddat oräkneliga liv i hela världen, säger Jerome Kim, vaccininstitutets  generaldirektör i ett pressmeddelande.

Tre pristagare

Det här är tredje gången som vaccininstitutet och vaccinföretaget delar ut detta pris till en eller flera framstående vaccinforskare. De övriga två pristagarna i år är amerikanerna Barney Graham och Jason McLellan.

Deras forskning om strukturen hos så kallade spikeproteiner (ytproteiner som finns bland annat på covid-19-viruset) har lett vidare till vacciner mot covid-19 och respiratoriskt syncytialvirus, RSV.