Svensk forskare får pris för livräddande koleravaccin
Professor Jan Holmgren, Sahlgrenska akademin. Foto: Malin Arnesson.

Svensk forskare får pris för livräddande koleravaccin

Göteborgsprofessorn Jan Holmgren får en av världens främsta utmärkelser inom global hälsa.

30 jan 2019, kl 14:04
0

I morgon, torsdag, delas det internationella folkhälsopriset Prince Mahidol award in public health 2018 ut vid en stor prisceremoni under kunglig närvaro i Bangkok. En av pristagarna är immunologen Jan Holmgren, professor i medicinsk mikrobiologi vid Göteborgs universitet och en av världens ledande vaccinforskare.

Jan Holmgren får priset för att han med start på 1970-talet under fyra decennier ledde utvecklingen av världens första effektiva drickbara koleravaccin, Dukoral, och var med och förde över teknologi så att koleravaccin kan tillverkas på plats i utvecklingsländer. Varianter av vaccinet tillverkas nu lokalt i bland annat Vietnam, Indien och Kina.

Tillsammans med årets andra pristagare, den amerikanska professorn John Clemens, har Jan Holmgren också i en rad fältstudier och projekt visat koleravaccinets potential att utrota kolera i utvecklingsländer. Forsknings- och utvecklingsarbetet med vaccinet som räddar liv i fattiga länder som hotas av koleraepidemier har stötts av bland andra den svenska biståndsmyndigheten Sida.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng