Professor Jan Holmgren, Sahlgrenska akademin
Professor Jan Holmgren, Sahlgrenska akademin. Foto: Malin Arnesson.

Svensk forskare får pris för livräddande koleravaccin

Göteborgsprofessorn Jan Holmgren får en av världens främsta utmärkelser inom global hälsa.

30 Jan 2019, kl 14:04
0

I morgon, torsdag, delas det internationella folkhälsopriset Prince Mahidol award in public health 2018 ut vid en stor prisceremoni under kunglig närvaro i Bangkok. En av pristagarna är immunologen Jan Holmgren, professor i medicinsk mikrobiologi vid Göteborgs universitet och en av världens ledande vaccinforskare.

Jan Holmgren får priset för att han med start på 1970-talet under fyra decennier ledde utvecklingen av världens första effektiva drickbara koleravaccin, Dukoral, och var med och förde över teknologi så att koleravaccin kan tillverkas på plats i utvecklingsländer. Varianter av vaccinet tillverkas nu lokalt i bland annat Vietnam, Indien och Kina.

Tillsammans med årets andra pristagare, den amerikanska professorn John Clemens, har Jan Holmgren också i en rad fältstudier och projekt visat koleravaccinets potential att utrota kolera i utvecklingsländer. Forsknings- och utvecklingsarbetet med vaccinet som räddar liv i fattiga länder som hotas av koleraepidemier har stötts av bland andra den svenska biståndsmyndigheten Sida.