Annons
5 frågor till HLR-expert Anette Nord om ”luftvägsrensare”
”Varje minuts fördröjning kan vara ödesdiger”
På barn under 1 år häver man ett luftvägsstopp med omväxlande 5 ryggslag och 5 brösttryck. Foto: Istock

”Varje minuts fördröjning kan vara ödesdiger”

Anette Nord varnar för prylar som ger falsk trygghet och vill att vi i stället lär oss de effektiva åtgärder som finns.

7 maj 2024, kl 08:59
0

Läkemedelsvärlden

Anette Nord, HLR-rådet.

De kallas ofta kvävningsräddare eller luftvägsrensare – produkter som finns att köpa för en inte alltför dyr penning fån olika webbshoppar. Enligt marknadsföringen på en av dessa webbsidor kan de “rädda dina älskade från att kvävas”. De har även, som Läkemedelsvärlden berättar här intill, köpts in av kommuner till förskolor och skolor.

I webbshopparnas reklam finns siffror på hur många liv som produkten ska ha räddat. Reklamen utlovar också att den är lätt att använda och att den fungerar på både barn och vuxna.

Men sedan i augusti i fjol har Läkemedelsverket och HLR-rådet, som Läkemedelsvärlden rapporterat, vid flera tillfällen gått ut och avrått från att köpa dessa “luftvägsrensare”. De är med något undantag inte CE-märkta. Läkemedelsverket har i flera fall stoppat försäljningen. Men produkterna finns fortfarande på marknaden.

”Kvävningsräddare” ger falsk trygghet

Läkemedelsvärlden talade med Anette Nord, sjuksköterska och medicine doktor på Svenska HLR-rådet, en stiftelse som arbetar med att sprida kunskap som kan hjälpa oss att rädda andras liv. Rådet ger ut nationella riktlinjer för åtgärder vid luftvägsstopp och hjärtstopp.

Får ni många frågor om de så kallade luftvägsrensarna?

– Vi märker ett stort intresse när vi publicerar riktlinjer för luftvägsstopp eller avråder från produkterna. Intresset beror säkert bland annat på att det är varje förälders fasa att barnet ska sätta något i halsen och inte kunna andas.

Varför är de här produkterna så farliga? 

– Därför att det inte finns någon vetenskaplig evidens som sammantaget bevisar att de fungerar. Därmed kan de invagga människor i falsk trygghet så att man litar till en produkt i stället för att lära sig de åtgärder som vi faktiskt vet fungerar.

– Det finns också en risk för extra tidsfördröjning när man ska ta fram produkten och försöka använda den. Vid ett hjärtstopp ökar varje minuts fördröjning till hjärt-lungräddning risken för hjärnskada och i förlängningen död med tio procent.

Vill sprida handlingsplan

Vad ska man göra i stället om personen inte kan andas, hosta eller prata?

– Både på barn och vuxna är det effektivaste att försöka få loss det som fastnat med en kombination av ryggslag och buktryck. Om personen trots detta blir medvetslös och inte andas larmar man 112 och går över till hjärt-lungräddning med bröstkompressioner och inblåsningar i väntan på ambulansen.

– Vi har sammanfattat åtgärderna i en handlingsplan för luftvägsstopp som vi vill att så många som möjligt ska känna till. Inte minst för personal på förskolor och skolor är det viktigt att ha denna kunskap. Alla HLR-utbildningar innehåller även praktiska övningar av åtgärder vid luftvägsstopp.

Ser ökat medvetande

Vad säger du till föräldrar och andra som läser reklamen om hur många liv produkterna räddat?

– Var källkritisk! De som säljer dessa produkter hänvisar ofta till artiklar med fallbeskrivningar där personer berättar att de använt produkterna. Men sådana artiklar fyller inte kriterierna för att användas som vetenskapligt underlag. Det går ju inte att spåra datakällorna eller se att man faktiskt använt produkten på rätt sätt vid rätt tillfälle.

Hjälper era informationsinsatser?

– Ja, min uppfattning är att medvetenheten har ökat. Men fortfarande återstår mycket att göra för att ytterligare öka kunskaperna i samhället om hur man ska agera effektivt vid luftvägsstopp och hjärtstopp.