Annons
Varnar för fler potentiellt farliga luftvägsrensare

Varnar för fler potentiellt farliga luftvägsrensare

I våras fick en luftvägsrensare säljförbud. Nu har Läkemedelsverket upptäckt flera liknande produkter.

16 aug 2023, kl 09:45
0

Annons

Läkemedelsverket varnar nu konsumenter för att köpa potentiellt farliga luftvägsrensare. Det handlar om produkter som sägs kunna rädda livet vid kvävningstillbud när något fastnat i luftvägarna.

Fler farliga luftvägsrensare

Som Läkemedelsvärlden rapporterat utfärdade myndigheten i våras säljförbud för en sådan produkt som såldes under namnet Soniclife. Orsakerna var bland annat att den saknade CE‍-‍märkning och den dokumentation som måste finnas för medicintekniska produkter.

Men det finns många fler företag som marknadsför den här typen av produkter i Sverige, framför allt på nätet. Produkterna kallas bland annat luftvägsrensare, kvävningsräddare eller kvävningshjälp.

En googling på ordet kvävningsräddare ger en lång rad träffar där företag gör reklam för prylar som sägs kunna häva stopp i luftvägarna.

Ska vara CE-märkt

“Tack vare luftvägsrensare har många barn räddats från kvävningsolyckor. Vårt mål är att fler ska få tryggheten genom denna revolutionerande uppfinning”, skriver till exempel ett företag som menar att det ska vara lika självklart att ha en luftvägsrensare hemma som en brandvarnare.

Men enligt uppgifter till Läkemedelsverket kan många av dessa produkter, liksom Soniclife, sakna CE-märkning.

En sådan märkning betyder att tillverkaren intygar att produkterna uppfyller EU:s krav på funktion och säkerhet och att den har granskats av en oberoende tredjepartsgranskare, ett så kallat anmält organ.

– Vi har fått tips om att det finns flera luftvägsrensare på den svenska marknaden som skulle kunna brista i säkerhet. Eftersom produkterna används vid luftvägsstopp är det viktigt att kunna lita på att de verkligen fungerar när det gäller, säger Camilla Bysell, gruppchef vid medicintekniska enheten på Läkemedelsverket.

Uppmanar till vaksamhet

Enligt Camilla Bysell kommer Läkemedelsverket med all sannolikhet att kontrollera fler av de luftvägsrensare som säljs på marknaden.

Myndigheten uppmanar konsumenter som handlar medicintekniska produkter att vara vaksamma. Man ska kolla att det finns både CE-märkning och tydlig information på svenska, till exempel en bruksanvisning.

Det ska också enkelt gå att se att det finns en tillverkare eller auktoriserad representant inom EU/EES.

Så kan man få bort luftvägshinder

HLR-rådet, Svenska rådet för hjärt- och lungräddning, har sammanställt en handlingsplan för hur man bör agera om någon i ens närhet råkar ut för luftvägsstopp.

Rådet rekommenderar en kombination av ryggslag, buktryck och bröstkompressioner och framhåller att dessa är bevisat effektiva behandlingar.