Annons
Läkemedelsverket varnar för ”luftvägsrensare”

Läkemedelsverket varnar för ”luftvägsrensare”

Produkten sägs kunna rensa bort främmande föremål som fastnat i luftvägarna men ingen dokumentation finns.

8 maj 2023, kl 14:20
0

Annons

Läkemedelsverket går nu ut och varnar för en produkt som kallas Soniclife luftvägsrensare. Enligt marknadsföringen ska den kunna rensa bort främmande föremål som fastnat i luftvägarna och därmed rädda liv.

Men bolaget som säljer produkten har inte kunnat visa någon dokumentation som styrker detta eller att den i övrigt uppfyller kraven för medicintekniska produkter. Produkten är inte CE-märkt och uppfyller därmed inte kraven för att få finnas på marknaden, konstaterar Läkemedelsverket. Myndigheten förbjuder företaget att fortsätta sälja produkten.

– Företaget har inte kunnat uppvisa att produkten är korrekt märkt med namn eller att den åtföljs av nödvändig information som behövs för att produkten ska kunna användas på ett säkert sätt. Vi uppmanar alla som har den här produkten att inte använda den och i stället följa de rekommendationer som kommer från svenska HLR‍-‍rådet, säger Camilla Bysell på Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

Avråder från luftvägsrensare

HLR-rådet, Svenska rådet för hjärt- och lungräddning, har sammanställt en handlingsplan för hur man bör agera om någon i ens närhet råkar ut för luftvägsstopp. Rådet rekommenderar en kombination av ryggslag, buktryck och bröstkompressioner och framhåller att dessa är bevisat effektiva behandlingar.

HLR-rådet avråder från att använda den aktuella produkten eller andra liknande och menar att det finns en risk att de skapar tidsfördröjning som kan leda till svåra hjärnskador och dödsfall.

Läkemedelsverket uppmanar dem som köpt Soniclife luftvägsrensare att inte använda den och ta kontakt med återförsäljaren vid eventuella frågor.