Pfizers covid-19-vaccin visar 90 procents skydd

Pfizers covid-19-vaccin visar 90 procents skydd

Enligt pågående studier skyddades nio av tio av vaccinet som utvecklas i samarbete med Biontech.

9 nov 2020, kl 14:55
0

Annons

Pfizers och Biontechs covid-19-vaccin visar över 90 procents effektivitet. Det meddelar bolagen i ett pressmeddelande.

De pågående fas III-studierna av läkemedelsbolagens mRNA-baserade vaccinkandidat visar att nio av tio fick skydd mot sars-cov-2 som orsakar covid-19. Skyddet för patienterna utvecklades sju dagar efter den andra dosen, och 28 dagar efter den första, uppger bolagen.

– Med dagens nyheter är vi ett steg närmare att ge människor runt om i världen ett välbehövligt genombrott för att få slut på denna globala hälsokris, säger Pfizars vd Albert Bourla, i pressmeddelandet.

I början av oktober inledde den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA en granskning av företagens vaccinkandidat, vilket Läkemedelsvärlden har rapporterat om.

Covid-19-vaccin som består av genetiskt material

Det aktuella vaccinet består av genetiskt material, mRNA, som kodar för ett ytprotein (spikeprotein) på det nya coronaviruset sars-cov-2. När man vaccineras med detta vaccin kommer ytproteinet att produceras av våra celler. Kroppen reagerar då på detta främmande ämne genom att utveckla antikroppar och T-celler som riktar sig specifikt mot detta protein.

Om en person som har vaccinerats sedan utsätts för en infektion av covid-19 ska kroppens immunförsvar redan vara tränad i att känna igen och snabbt utveckla skydd mot infektionen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng