Annons
Pfizers covid-19-vaccin visar 90 procents skydd

Pfizers covid-19-vaccin visar 90 procents skydd

Enligt pågående studier skyddades nio av tio av vaccinet som utvecklas i samarbete med Biontech.

9 nov 2020, kl 14:55
0

Annons

Pfizers och Biontechs covid-19-vaccin visar över 90 procents effektivitet. Det meddelar bolagen i ett pressmeddelande.

De pågående fas III-studierna av läkemedelsbolagens mRNA-baserade vaccinkandidat visar att nio av tio fick skydd mot sars-cov-2 som orsakar covid-19. Skyddet för patienterna utvecklades sju dagar efter den andra dosen, och 28 dagar efter den första, uppger bolagen.

– Med dagens nyheter är vi ett steg närmare att ge människor runt om i världen ett välbehövligt genombrott för att få slut på denna globala hälsokris, säger Pfizars vd Albert Bourla, i pressmeddelandet.

I början av oktober inledde den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA en granskning av företagens vaccinkandidat, vilket Läkemedelsvärlden har rapporterat om.

Covid-19-vaccin som består av genetiskt material

Det aktuella vaccinet består av genetiskt material, mRNA, som kodar för ett ytprotein (spikeprotein) på det nya coronaviruset sars-cov-2. När man vaccineras med detta vaccin kommer ytproteinet att produceras av våra celler. Kroppen reagerar då på detta främmande ämne genom att utveckla antikroppar och T-celler som riktar sig specifikt mot detta protein.

Om en person som har vaccinerats sedan utsätts för en infektion av covid-19 ska kroppens immunförsvar redan vara tränad i att känna igen och snabbt utveckla skydd mot infektionen.