Annons
Fjärde EU-avtal om vaccin mot covid-19 klart

Fjärde EU-avtal om vaccin mot covid-19 klart

EU har tecknat förköpsköpsavtal om 300 miljoner doser av Pfizer och Bionthechs vaccin mot covid-19.

11 nov 2020, kl 16:00
0

EU har tecknat ytterligare ett förköpsavtal som ska säkra medlemsländernas tillgång till ett kommande vaccin mot covid-19. Avtalet, som är det fjärde i ordningen, innebär att Pfizer och Biontech ska leverera 200 miljoner doser av deras vaccin när det har visat sig vara säkert och effektivt. EU-länderna har sedan möjlighet att köpa ytterligare 100 miljoner doser.

Under måndagen gick Pfizer och Biontech ut med nyheten att deras vaccin mot covid-19, enligt preliminära resultat från pågående fas III-studier, visade 90 procents effektivitet. Skyddet för patienterna utvecklades sju dagar efter den andra dosen, och 28 dagar efter den första, uppgav bolagen då.

EU har sedan tidigare tecknat avtal med Astrazeneca, Sanofi-Glaxosmithkline och Janssen.

Vaccin mot covid-19 som består av mRNA

Det aktuella vaccinet består av genetiskt material, mRNA, som kodar för ett ytprotein (spikeprotein) på det nya coronaviruset sars-cov-2. När man vaccineras med detta vaccin kommer ytproteinet att produceras av våra celler. Kroppen reagerar då på detta främmande ämne genom att utveckla antikroppar och T-celler som riktar sig specifikt mot detta protein.

Om en person som har vaccinerats sedan utsätts för en infektion av covid-19 ska kroppens immunförsvar redan vara tränad i att känna igen och snabbt utveckla skydd mot infektionen.