Registrerade samarbete i fel databas

Registrerade samarbete i fel databas

Efter en miss med registreringen av ett samarbete måste ett läkemedelsföretag betala straffavgift, beslutar IGN.

12 nov 2020, kl 10:15
0

Läkemedelsföretaget Takeda Pharma AB måste betala 55 000 kronor i straffavgift efter att ha registrerat ett samarbete i fel databas. Det beslutar Informationsgranskningsnämnden (IGN).

Läkemedelsbranschen har under flera år arbetat med att skapa tydlighet och öppenhet kring läkemedelsföretagens samarbete med intresseorganisationer. Sådana samarbeten ska redovisas i en särskild databas. Ansvaret för att samarbetet registreras ligger hos företaget.

Det nu aktuella ärendet gäller ett samarbete mellan Takeda och Nätverket mot cancer. Projektet, som registrerades i samarbetsdatabasen för utvecklingsprojekt, borde istället ha redovisats i databasen för intresseorganisationer, konstaterar IGN. Enligt beslutet har företaget tidigare fått en varning i ett liknande ärende.

Företaget Takeda uppger att det accepterar anmärkningen och att det har ändrat i databasen. Enligt beslutet har företaget också förtydligat sin interna process för att undvika framtida felregistreringar.

IGN anser att Takeda har handlat i strid med ”god branschsed på läkemedelsinformationen område”. Avvikelsen bedöms vara av normalgraden, dock av ett mer formellt slag, och straffavgiften bestäms därmed till 55 000 kronor.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng