Olika hypertonimedel ger lika bra njurskydd

Två nya studier bekräftar nyttan med att behandla typ 2-diabetiker med A II-antagonister eller ACE-hämmare för att undvika njurkomplikationer. Enligt studierna har preparatgrupperna likvärdig effekt.

17 nov 2004, kl 10:09
0

Annons

Den ena studien visade att tidiga stadier av diabetesnefropati kunde förhindras helt med behandling med A II-antagonist eller ACE-hämmare, medan den andra kom fram till att utvecklingen av njurkomplikationerna kunde bromsas. Båda studierna publicerades nyligen i NEJM (2004;351:1941-1961).
Den internationella studien av Barnett och medarbetare är den första direkt jämförande studien med två hypertoniläkemedel på patienter med tidigt stadium av diabetesnefropati. br
I studien på 250 patienter
var A II-antagonisten telmisartan lika bra som ACE-hämmaren enalapril när det gällde att förhindra njurkomplikationer. Båda läkemedlen verkar genom att hämma angiotensinsystemet.
Att läkemedlen var lika effektiva var enligt forskarna inte det mest intressanta resultatet i studien utan att båda läkemedlen helt stannade upp sjukdomsförloppet och skadorna på njurarna.

I den andra studien, av Ruggenenti och medarbetare, randomiserades 1 204 personer till antingen ACE-hämmare (trandolapril) samt kalciumblockerare (verapamil), ACE-hämmare enbart, kalciumblockerare enbart eller placebo. Deltagarna följdes i minst tre år.
Jämfört med placebo minskade ACE-hämmaren enbart eller i kombination med kalciumblockeraren risken för nefropati med 50 procent.
Budskapet är, menar forskarna, att man inte ska vänta med att behandla patienter med typ 2-diabetes med läkemedlen tills det går att konstatera att patienten har ett förstadium till njurpåverkan.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng